«Θρόνος-Αντίκα» στο Vault Theatre Plus

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η νουβέλα της Λιλής Ζωγράφου «Θρόνος – Αντίκα» μεταφέρεται ως θεατρικός μονόλογος για 8 παραστάσεις στη σκηνή του Vault Theatre Plus (πρεμιέρα Τετάρτη 15 Μαρτίου).

Ακολουθεί δελτίο τύπου από την αστυνομία

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2017

«Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία της συζύγου του Τεό Ταδούλη. Ο φερόμενος ως δράστης έχει κληθεί σε απολογία ενώπιον του δικαστηρίου Vault Theatre Plus. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα

του ποινικού δικαστηρίου Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26, Βοτανικός). Ο κ. Ταδούλης έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται και όλοι περιμένουν την εμφάνισή του στην αίθουσα του δικαστηρίου. Κύκλοι του στενού του περιβάλλοντος κάνουν λόγο για ένα έγκλημα χειραγωγημένο και αναπόφευκτο. Η συνήγορος υπεράσπισης έχει παραδώσει στους δικαστές μια νουβέλα (γραμμένη το 1982), στις σελίδες της οποίας αποτυπώνεται εύγλωττα το χρονικό του προαναγγελθέντος εγκλήματος. Κινούμενη στα όρια ενός ψυχολογικού και πολιτικού θρίλερ, η πολυαναμενόμενη δίκη ήδη χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις: το μελόδραμα συναντά την ηθογραφική κωμωδία και η νεοελληνική κοινωνία συναντά τον εαυτό της στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Οι αποκαλύψεις του Τεό Ταδούλη για τη σχέση του με τη μεγαλομανή-μικροαστή σύζυγό του αντανακλούν αυτή την κοινωνία και την παρακμή της. Οι ένορκοι της δίκης καλούνται να αποφασίσουν ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα σ’ ένα έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο εδώ και 35 χρόνια. Παρακολουθήστε από κοντά τη δίκη υπό τους ήχους ρετρό τραγουδιών που συνθέτουν μια ατμόσφαιρα καμπαρέ και μετατρέπουν το «Θρόνο» και ό,τι αυτός μπορεί να συμβολίζει σε «αντίκα» μιας περασμένης εποχής, που όμως η νοοτροπία της παραμένει ζωντανή».

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Θρόνος-Αντίκα» βασίζεται στη νουβέλα με πλήρη τίτλο «Θρόνος-αντίκα χαρίζεται εις ρέκτην…» από τη συλλογή διηγημάτων «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ;» (γραμμένο το 1982). Σε αυτή τη νουβέλα η Λιλή Ζωγράφου χρησιμοποιώντας τον κεντρικό αφηγητή, βρίσκει την ευκαιρία να μας καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και πάνω από όλα, να καθίσει κατ’ αρχάς, τα μικροαστικά ήθη της Ελλάδας, τα οποία κατά την άποψή της καθόρισαν την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της χώρας για πάνω από 60 χρόνια σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Ο αφηγητής, Τεό Ταδούλης, απολογείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ο αναγνώστης βρίσκεται στην «αμήχανη» θέση να πρέπει ο ίδιος να επιλέξει, εάν αυτό που διαβάζει είναι ένα δικαστικό δράμα (και ενίοτε μελόδραμα), ένα ψυχολογικό ή πολιτικό θρίλερ, ή μία ηθογραφική κωμωδία, στα χνάρια των σύγχρονων Ελλήνων σατιρικών συγγραφέων. Το κείμενο βρίθει στερεοτύπων, με πρόθεση από τη συγγραφέα, την αναίρεσή τους. Με υλικά μέσα από τη μικροαστική κουλτούρα της Ελλάδας καταφέρνει να φτιάξει ένα κείμενο πρωτότυπο, ιδιαίτερα για την εποχή του. Μία ανατομία των έγγαμων σχέσεων στις μεγαλουπόλεις της χώρας, και κυρίως της πρωτεύουσας, με στόχο την ανάδειξη του πυρήνα των πνευματικών και ηθικών αδιεξόδων της χώρας. Και η Λιλή Ζωγράφου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, γράφει το πλέον προφητικό της κείμενο, επικοινωνώντας παράλληλα με κάποια από τα πλέον σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως το «Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή και το «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το κείμενο της παράστασης διασκευάστηκε ελάχιστα, κυρίως για να εξυπηρετήσει τη σκηνική μορφή του θεατρικού μονολόγου. Η κεντρική αφηγήτρια είναι μία γυναίκα – περσόνα βγαλμένη μέσα από ένα πολιτικό καμπαρέ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Με διάθεση σαρκαστική επωμίζεται την ερμηνεία όλων των προσώπων που παίρνουν μέρος σε αυτό το δικαστικό δράμα – θέαμα και χειρίζεται το λόγο, αλλά και τα τραγούδια της παράστασης, με έναν τέτοιο τρόπο που διαρκώς ισορροπεί μεταξύ εφιάλτη και πραγματικότητας. Η γυναίκα αυτή, που θα μπορούσε να είναι η ίδια η συγγραφέας, ενίοτε δείχνει να υπερασπίζεται τον κεντρικό χαρακτήρα και κατηγορούμενο στην αίθουσα του «δικαστηρίου», αλλά στην πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ασκεί την κριτική της χωρίς να ηθικολογεί, με κινητήρια δύναμη την περιέργεια. Θέλει και αυτή να καταλάβει τους λόγους που οδήγησαν τον Τεό Ταδούλη στο φόνο. Μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι το έγκλημα ήταν χειραγωγημένο και αναπόφευκτο. Είτε από πρόθεση είτε υποσυνείδητα, η αφηγήτρια μιλάει για τη χώρα της. Για μια μεγαλομανή μικροαστή που δεν μπορεί να αποδεχθεί την πτώση της. Το μόνο που μπορεί να διασωθεί σε μία χώρα, όπου όλοι οι θεσμοί έχουν καταρρεύσει, είναι η δικαίωση όλων των επιλογών, η συγχώρεση και η λήθη. Το να καταφέρει κανείς εν τέλει να πάρει τέτοια απόσταση από τα γεγονότα ώστε να καταφέρει να τα διακωμωδήσει.

Ταυτότητα παράστασης

Συντελεστές

Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Rosa Karac

Ενορχήστρωση – Μουσική: Ντίνος Τσέλης

Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Παπαδοπούλου

Video/trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Επικοινωνία – Πολιτιστική διαχείριση: The Crab

Ερμηνεία: Δέσποινα Γιαννούλη

Πληροφορίες

Πρώτη δικάσιμος: Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 20:00

Η απολογία του Τεό Ταδούλη θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 20:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια απολογίας: 65 λεπτά

Παράβολα:

10 ευρώ γενική είσοδος

8 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό

5 ευρώ ατέλειες, ανέργων

Για 8 παραστάσεις στο Vault Theatre Plus (έως τις 6 Απριλίου)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 213 035 6472 και 697 777 3875

Σημεία προπώλησης: www.viva.gr, στο ταμείο του Vault Theatre Plus και στον πολυχώρο Πόλις (Μαρίνου Αντύπα και Φιλοθέης, Ηράκλειο Αττικής)

Το άρθρο «Θρόνος-Αντίκα» στο Vault Theatre Plus εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα