Τι ισχύει και τι δεν ισχύει για τον νόμο Κατσέλη!

Ένας κατατοπιστικός οδηγός για τα δάνεια

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ

ΠΡΙΝ

ΤΩΡΑ

Μπορούσαν να υπαχθούν στον νόμο φυσικά πρόσωπα, συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι και μικροέμποροι. Εξαιρούνταν πρώην έμποροι, εφόσον είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους πριν την διακοπή της εμπορικής τους δραστηριότητας.Πλέον, πέραν μισθωτών, ανέργων, συνταξιούχων και μικρεμπόρων, μπορούν να υπαχθούν στον νόμο και οι πρώην έμποροι, χωρίς να τίθενται κριτήρια. Με την υπαγωγή στον νόμο, ο οφειλέτης μπορούσε
να ρυθμίσει ιδιωτικά χρέη, που έχουν αναληφθεί προγενέστερα του έτους.Με την υπαγωγή στον νόμο, ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει οφειλές σε τράπεζες, ιδιώτες, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία), οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιο (εφορία). Με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα μέχρι την ημέρα επικύρωσης.Με την υποβολή της αίτησης αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα το ανώτερο για 6 μήνες. Μετά την παρέλευση του 6μήνου και μόνο αν η αίτηση δεν έχει δικαστεί χωρίς υπαιτιότητα του αιτούντος (αν δεν έχει αναβληθεί με πρωτοβουλία του αιτούντος), αυτός μπορεί εκ νέου να αιτηθεί χορήγηση προσωρινής διαταγής. Η αλλαγή αυτή σημαίνει πρόσθετα δικαστικά έξοδα για τους οφειλέτες και πιο μικρές προθεσμίες. Η ενδεχόμενη ρύθμιση του δανείου δεν επηρέαζε το δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Ειρηνοδικείο.Με την υποβολή αίτησης στο Ειρηνοδικείο, χάνονται τυχούσες ρυθμίσεις με εφορία, ταμεία ή τράπεζες. Π.χ. αν κάποιος οφείλει στην εφορία και έχει κάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων, αν υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, αυτομάτως τίθεται εκτός ρύθμισης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορούσε ακίνητα με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, που ίσχυε το 2010 (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος και 25% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Ένα άτομο: 300.000 ευρώ

Δύο άτομα-ζευγάρι: 375.000 ευρώ

4 άτομα: 450.000 ευρώ.Με υπουργική απόφαση που αναμένεται, θα τεθούν νέα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα λαμβάνουν υπόψη: α)αντικειμενική αξία ακινήτου, β) ετήσιο οικογενειακό εισόδημα οφειλέτη και γ) ύψος οφειλών.

Πιθανότερο σενάριο είναι να τεθούν ως κριτήρια το ποσό των 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για την πρώτη κατοικία και το ποσό των 35.000-40.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα. Περίπτωση εκχώρησηςαπαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα.Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια-διευκολύνεται η επικοινωνία του οφειλέτη με τα πιστωτικά ιδρύματα. Έως τώρα, για να διασώσει την πρώτη κατοικία του ο οφειλέτης έπρεπε να καταβάλλει σε 20 έως 35 έτη το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.Έχει απαλειφτεί η συγκεκριμένη διάταξη και εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα διευκρινίζει το καθεστώς ρύθμισης και το αν θα υπάρχει δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου από την οφειλή. Για τους οφειλέτες που δεν είχαν ακίνητη περιουσία, δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης οφειλής με καταβολές αντίστοιχες με τις δυνατότητές τους σε 3 έως 5 έτη και απαλλαγή από την υπόλοιπη οφειλή.Για τους οφειλέτες με συνολικά χρέη μικρότερα από 20.000 ευρώ, μηδενικό εισόδημα για τον προηγούμενο χρόνο και κινητή περιουσία κάτω των 1.000 ευρώ προβλέπεται ή διαγραφή των οφειλών ή 18μηνη προσωρινή απαλλαγή και επανασυζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα