Τι προβλέπει το Κοινό Ανακοινωθέν για την Κύπρο
Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και όσα προβλέπονται στο κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ξανάρχισε ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (ελληνοκύπριοι-τουρκοκύπριοι) μίλησε στο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα να «δωθεί οριστικό τέλος στην επικρατούσα απαράδεκτη κατάσταση».
«Tο άλυτο του Κυπριακού, που για σαράντα τόσα χρόνια κρατά διαιρεμένη την πατρίδα και το λαό μας, είναι το ύψιστο των προβλημάτων που απασχόλησε
«Ένα Ανακοινωθέν, το οποίο, χωρίς να παραγνωρίζει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, ικανοποιεί και τις δικές μας επιδιώξεις και ευαισθησίες. Οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και να ομολογήσω πως στη επίτευξη του πιο πάνω στόχου συνέβαλαν σημαντικά οι πολιτικοί αρχηγοί και το Εθνικό Συμβούλιο, τους οποίους και ευχαριστώ στην ολότητα τους, καθώς, μέσω ακόμη και των διαφωνιών που προέταξαν, συνέβαλαν στο να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αξιώσεις της άλλης πλευράς που δεν μας έβρισκαν σύμφωνους» τόνισε εκφράζοντας μεταξύ άλλων τις θερμές ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρείχε την πλήρη στήριξη της, αλλά και στις φίλες χώρες «με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων που έχουν λόγο και ρόλο στο κυπριακό πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, στο Κοινό Ανακοινωθέν προβλέπονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
1. Η υπάρχουσα κατάσταση, το στατους κβο δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεχτη. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, απαράδεχτη κρίνεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των Ε/κ περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ο εποικισμός, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάγκη που εξωθεί τους Ελληνοκύπριους να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η αποξένωση του κυπριακού ελληνισμού από το κατεχόμενο μέρος και η εν τη ουσία παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. (Παράγραφος 1).
2. Προβλέπεται ότι η λύση θα σέβεται τις βασικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον του συνόλου των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ε.Ε. (Παράγραφος 1).
3. Οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παράγραφος 4).
4. Το εξίσου σημαντικό, για να μην πω το σημαντικότερο, είναι ότι στην ενωμένη Κύπρο κατοχυρώνονται οι τρεις βασικές αρχές, χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε κράτους μέλους των Η.Ε. Η ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Η.Ε. και της Ε.Ε. θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ενιαία ιθαγένεια (Παράγραφος 3).
5. Αποκλείονται τα όποια ασφυκτικά ή άλλως πως χρονοδιαγράμματα (Παράγραφος 3).
6. Υιοθετείται η αρχή πως τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα (Παράγραφος 5).
7. Αποκλείεται ρητά η όποια μορφή επιδιαιτησίας και πως μόνο μια συμφωνία που θα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση των μερών θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισματα (Παράγραφος 6).
8. Ρητά και απερίφραστα απαγορεύεται η ένωση του όλου η μέρους με την όποια χώρα, η όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης ή και η όποια μονομερής ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος (Παράγραφος 4).
9. Διασφαλίζεται η ιεραρχία των νόμων, αφού ρητά αναφέρεται πως ο υπέρτατος νόμος του κράτους είναι το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα που θα δεσμεύει το σύνολο των αρχών της ομοσπονδίας αλλά και των συνιστωσών πολιτειών (Παράγραφος 4).
10. Ρητά καθορίζεται πως αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της Ομόσπονδης Κυβέρνησης, όσες εξουσίες εναπομείνουν, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα στις πολιτείες. Οι εξουσίες αυτές αφορούν εσωτερικές αρμοδιότητες, όπως, για παράδειγμα, η παιδεία, το σύστημα υγείας, οι κοινωνικές ασφαλίσεις κ.α. Η αποκέντρωση αυτή συνάδει με την ευρωπαϊκή αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή της ανάθεσης περισσοτέρων εξουσιών για θέματα καθημερινότητας των πολιτών στις τοπικές αρχές. Να σημειωθεί ακόμη ότι τούτο συνάδει απόλυτα με ό,τι ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των ομόσπονδων κρατών. (Παράγραφος 3)
11. Διασφαλίζεται πως οι συνιστώσες πολιτείες δεν έχουν την όποια κυριαρχία ή προϋπάρχον δικαίωμα ανεξάρτητου κράτους όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά την ιδιότητα που αποκτούν σαν συστατικά μέρη (συνιστώσες πολιτείες) της ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Αρκεί να αναφερθεί πως στο κοινό ανακοινωθέν ρητά προνοείται πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι των όποιων κρατικών οντοτήτων. (Παράγραφος 4).
12. Προνοείται ακόμη πως οι όποιες διαφορές μεταξύ Ομόσπονδου Κράτους και συνιστωσών πολιτειών ή/και πολιτειών μεταξύ τους, θα επιλύονται τελεσίδικα από το Ομόσπονδο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως συμβαίνει σε όλα τα Ομόσπονδα Κράτη (Παράγραφος 3).
13. Η αναφορά στον αλληλοσεβασμό και στη διαφύλαξη της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας και ακεραιότητας του κάθε πολίτη του Ομόσπονδου Κράτους δεν αφορά μόνο την Τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά διασφαλίζει και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ούτε και εκχωρεί όπως ισχυρίζονται κάποιοι κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά απλώς διασφαλίζει τη συμφωνηθείσα πολιτική ισότητα. (Παράγραφος 1).
14. Καθιερώνεται νέα μεθοδολογία, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η συζήτηση των διάφορων ουσιωδών πτυχών θα γίνεται αλληλένδετα και παράλληλα και, ως εκ τούτου, αποφεύγεται η πρακτική του παρελθόντος να επικεντρώνεται ο όλος διάλογος σε συγκεκριμένη ουσιώδη πτυχή (Παράγραφος 2).
15. Γίνεται αποδεχτή η θέση μας για την ανάγκη υιοθέτησης ουσιωδών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν νέα δυναμική στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο, κάτι που απηχεί πλέον και τις απόψεις σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας. (Παράγραφος 7).
16. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω πως το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση, αλλά τις βασικές παραμέτρους μέσα από τις οποίες θα αναζητηθεί η τελική λύση και η οποία θα προέλθει από την ελεύθερη βούληση των μερών και θα τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού ο οποίος και θα αποφασίσει τελεσίδικα δια δημοψηφισμάτων (Παράγραφοι 2 και 4).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαβάστε τι γράφει μια Ελβετίδα γιατί ο κόσμος μισεί τους Έλληνες
- Αυτοί είναι οι δυο πασίγνωστοι τραγουδιστές που φέρονται να ζητούν 50.000€ για μια μόνο εμφάνισή τους!!
- Πόσο νερό χρειάζεται για καλή νεφρική λειτουργία
- Οριστικό τέλος στο Κυπριακό;
- Εκατομμύρια ευρώ στα αζήτητα
- Στο φως τα πόθεν έσχες 500 δημάρχων και αντιδημάρχων
- Αποκάλυψη: Υποψήφιος δήμαρχος στη Βουλιαγαμένη ο γιος της Μαριάννας Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας
- Κανιβαλικό εστιατόριο σέρβιρε ανθρώπινα κεφάλια
- ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασθενείς και γιατροί εξαιρούνται από το πλαφόν στη συνταγογράφηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- «Έφυγε» το ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ, Πέτρος Διβέρης
- Τα «πόθεν έσχες» δημάρχων και αντιδημάρχων
- Ίδρωσε αλλά πέρασε στους «4» του κυπέλλου ο Ολυμπιακός
- Πόσα εκτιμάται ότι θα χάσουν οι εταίροι μας από την πιθανολογούμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους
- Τι προβλέπει το Κοινό Ανακοινωθέν για την Κύπρο
- Η Βρετανία στο έλεος της κακοκαιρίας
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Τι προβλέπει το Κοινό Ανακοινωθέν για την Κύπρο
- Πόσα εκτιμάται ότι θα χάσουν οι εταίροι μας από την πιθανολογούμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους
- Ίδρωσε αλλά πέρασε στους «4» του κυπέλλου ο Ολυμπιακός
- Τα «πόθεν έσχες» δημάρχων και αντιδημάρχων
- Η Βρετανία στο έλεος της κακοκαιρίας
- «Έφυγε» το ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ, Πέτρος Διβέρης
- Σοβαρές ενστάσεις για την πώληση του Ελληνικού και άγνωστες πτυχές αποκαλύπτει η Ν. Βαλαβάνη
- Γ. Μιχελάκης: «Σπάσιμο» των δήμων μετά τις εκλογές
- Εκτίμηση της Deutsche Bank για κέρδος 26 δισ. ευρώ από την επιμήκυνση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασθενείς και γιατροί εξαιρούνται από το πλαφόν στη συνταγογράφηση
- Νέες φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη έδωσε το Curiosity
- Διάγγελμα Αναστασιάδη για το Κυπριακό: Η διαίρεση της πατρίδας μας δεν πρέπει να συνεχιστεί
- Έρχονται ποινές χωρίς δικαστήριο: Προ των πυλών το «παζάρι» εισαγγελέα - κατηγορούμενου
- Σιγκαπούρη: αερομαχίες δισεκατομμυρίων
- Νέα Ορλεάνη: Ένοχος για διαφθορά ο «δήμαρχος του τυφώνα»
- Le Figaro: Η απόφαση των Ελβετών οδηγεί στην αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών
- Περισσότερες οι ευκαιρίες απασχόλησης για νέους που μαθαίνουν επί τω έργω
- «Πράσινο» για εργασίες στο λιμάνι του Κατάκολου