«Της Κακομοίρας»: Γιατί ο Χατζηχρήστος απέκλεισε Βασιλειάδου και Αυλωνίτη από τον «Μπακαλόγατο»

Βασιλειάδου και Αυλωνίτης συμπρωταγωνιστούσαν με τον Χατζηχρήστο στον θεατρικό “Μπακαλόγατο”, αλλά όχι και στον κινηματογραφικό. Η απουσία τους γεννά ερωτηματικά… Ταινία ορόσημο ο “Μπακαλόγατος” (ή “Της κακομοίρας” όπως είναι ο επίσημος τίτλος) ταυτίστηκε δικαίως με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η θεατρική κωμωδία των αδελφών Γιαννακόπουλων μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ντίνο Κατσουρίδη το 1963 δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους μύθους του ελληνικού σινεμά.

Ο θίασος του “Μπακαλόγατου” στη θεατρική σκηνή περιλάμβανε

εκτός των άλλων και δύο ιερά τέρατα: τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Γεωργία Βασιλειάδου. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί θα ήθελαν να παίξουν δίπλα στον Χατζηχρήστο και στη μεγάλη οθόνη. Τον τελευταίο λόγο φυσικά τον είχε ο ίδιος ο Χατζηχρήστος που μαζί με τον αδερφό του εμφανίζονται ως παραγωγοί της ταινίας. Τελικά η Βασιλειάδου δεν χρίστηκε “προξενήτρα” και στο πανί, αφού το ρόλο της τον πήρε η Μαρίκα Νέζερ, ενώ στο ρόλο του αφεντικού μπακάλη επιλέχθηκε ο Κώστας Δούκας, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τον Αυλωνίτη.

Η απουσία των δύο ηθοποιών

Οι λόγοι της απουσίας των δύο κωμικών παρέμειναν αδιευκρίνιστοι. Πιθανόν ο Χατζηχρήστος να μην ήθελε τη βαριά σκιά τους, θεωρώντας ότι η ταινία αυτή είναι έργο για ένα ρόλο, κάτι που στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε. Την εποχή εκείνη επίσης ο Αυλωνίτης δεν ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι είχε καεί ως όνομα πρωταγωνιστώντας σε ταινίες δεύτερης διαλογής.

Ο ίδιος ο Χατζηχρήστος πίστευε πολύ σε αυτό το εγχείρημα παρότι η θεατρική εκδοχή του τον είχε διαψεύσει. Ίσως να είχε χρεώσει την μέτρια επιτυχία της σε Αυλωνίτη και Βασιλειάδου. Η Βασιλειάδου ήταν σταρ την εποχή εκείνη αλλά είχε φτάσει στο σημείο να φέρνει όλους τους ρόλους στα μέτρα της αντί να μπαίνει η ίδια στο πλαίσιο του ρόλου. Τέλος οι λόγοι μπορεί να ήταν οικονομικοί ή οι δύο ηθοποιοί να αδυνατούσαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να πλαισιώσουν τον αεικίνητο “Μπακαλόγατο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα