Το Facebook και η… κατάθλιψη

Υπέρμετρη ζήλεια, που μπορεί να εξελιχθεί σε φθόνο και συνακόλουθα κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει το Facebook σε ορισμένους χρήστες του, σύμφωνα με μια νέα μέλετη.

Όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι που εκπόνησαν τη μελέτη, αυτή η δραστηριότητά τους τούς επηρεάζει συναισθηματικά περισσότερο από όσο αναγνωρίζουν οι ίδιοι. Η καθηγήτρια Μάργκαρετ Ντάφι,

η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες του Facebook χρησιμοποιούν τον ιστότοπο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πώς αντιδρούν σε αυτόν.

«Το Facebook μπορεί να είναι μια καλή ενασχόληση, μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, εφόσον φυσικά οι χρήστες το χρησιμοποιούν προκειμένου να παραμείνουν σε επαφή με μέλη της οικογένειάς τους και παλαιούς φίλους και για να μοιραστούν τις σημαντικές και ενδιαφέρουσες πλευρές της ζωής τους. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί για να δούμε πόσο πλούσιος είναι κάποιος παλαιός φίλος ή πόσο ευτυχισμένος είναι στη σχέση του, πράγματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ζήλια, το Facebook μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εμφάνιση κλινικής κατάθλιψης», δηλώνει η ίδια.

Το δείγμα της μελέτης που έλαβαν οι επιστήμονες ήταν 700 νεαροί χρήστες της ιστοσελίδας και όπως διαπίστωσαν, αυτοί που έκαναν χρήση του Facebook για να παρακολουθήσουν πώς τα καταφέρνουν φίλοι και γνωστοί στις διάφορες πτυχές της ζωής τους, ανέφεραν συχνότερα ότι νιώθουν κατάθλιψη. Αντιθέτως, όσοι χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα απλώς για να μείνουν συνδεδεμένοι με φίλους και γνωστούς δεν εμφάνισαν αρνητικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αναρτήσεις για πολυτελείς διακοπές, «λουξ» αυτοκίνητα και σπίτια, αλλά και ευτυχισμένες στιγμές αγάπης με κάποιον σύντροφο ή οικογενειακές στιγμές, «ξυπνούν» τη ζήλια, η οποία συνήθως εξελίσσεται σε κατάθλιψη. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Ντάφι, «ανακαλύψαμε ότι αν οι χρήστες νιώθουν φθόνο για τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι φίλοι τους ή για τις δραστηριότητές τους, τότε συνήθως παραπονιούνται για κάποια συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης. Το Facebook μπορεί να είναι μια πολύ θετική ασχολία για πολλούς ανθρώπους, όχι όμως για αυτούς που προσπαθούν μέσα από την ιστοσελίδα να συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ζουν αυτοί και οι φίλοι τους».

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα