Το Facebook βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει τα fake news

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι χρήστες του Facebook θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιες είναι οι πλέον αξιόπιστες πηγές ειδήσεων μέσω «γκάλοπ», επιτρέποντας έτσι στον αμερικάνικο τεχνολογικό κολοσσό να κάνει μερικές αλλαγές στις ειδήσεις που θα εμφανίζονται στο News Feed. Στόχος είναι το News

Feed να γεμίζει από έγκυρες πηγές.

Το ποιες θα είναι αυτές, θα το αποφασίζει η ίδια η κοινότητα των χρηστών μέσω ειδικών «γκάλοπ» και όχι οι εργαζόμενοι του Facebook ή κάποιοι ειδικοί εκτός του δικτύου.

Η απόφαση αυτή, που θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης σε όλες σχεδόν τις χώρες, αν ληφθεί υπόψη ο κεντρικός ρόλος που παίζει πια το Facebook για την ενημέρωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο σύντομα θα αποτελεί περίπου το 4% -από 5% έως τώρα- του συνολικού περιεχομένου που εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών.

Η απόφαση του Facebook, το οποίο έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, να χρησιμοποιήσει έρευνες μεταξύ των χρηστών του, μεταθέτει από τους εργαζόμενους του δικτύου στους ίδιους τους χρήστες την ευαίσθητη κρίση σχετικά με την αξιοπιστία ή όχι, ενός μέσου ενημέρωσης.

«Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε εμείς την απόφαση, αλλά δεν νιώθουμε άνετα με κάτι τέτοιο. Εξετάσαμε την πιθανότητα να ρωτήσουμε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, κάτι που θα έπαιρνε την απόφαση από τα δικά μας χέρια, αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της αντικειμενικότητας. Ή τελικά μπορούμε να ρωτήσουμε εσάς, την κοινότητα των χρηστών, και από τις απαντήσεις σας να προκύψει η αξιολόγηση», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι χρήστες θα ερωτηθούν αν αναγνωρίζουν ένα μέσο ενημέρωσης και κατά πόσο το εμπιστεύονται. Το Facebook ευελπιστεί ότι από αυτή τη «δημοκρατική» διαδικασία θα προκύψει μια ομάδα μέσων ενημέρωσης που χαίρουν ευρείας αποδοχής.

Το σύστημα αξιολογήσης θα δοκιμασθεί αρχικά σε χρήστες στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της «ψηφοφορίας» των χρηστών δεν θα δημοσιοποιηθούν. Έτσι, το κοινό δεν θα γνωρίζει ποιά βαθμολογία δόθηκε σε κάθε μέσο ενημέρωσης, αλλά τα «σκορ» θα ληφθούν υπόψη από τον αλγόριθμο του Facebook, που καθορίζει τι θα εμφανισθεί στο News Feed των χρηστών. Για το αν θα εμφανισθεί μια είδηση στο News Feed ενός χρήστη, παίζουν ρόλο διάφοροι άλλοι παράγοντες.

Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναμένεται να ευνοηθούν, ενώ λιγότερα γνωστά μέσα, παρόλο που θεωρούνται αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, επειδή δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμα.

Το άρθρο Το Facebook βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει τα fake news εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα