Το «αντάρτικο» των χωρών στο ΔΝΤ

«Φουντώνει» η αμφισβήτηση παγκοσμίως ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ολοένα και περισσότερες χώρες, αρνούνται να αποδεχτούν τις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αργεντινή που δεν τις αποδέχεται, εδώ και 62 μήνες.

Την Παρασκευή, το ΔΝΤ

πρόκειται να αποφασίσει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον του Μπουένος Άιρες, που κατηγορείται εδώ και πολλούς μήνες ότι «παραποιεί τις στατιστικές του, για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».

Η Αργεντινή, που το «φυσάει και δεν κρυώνει» από τη στάση του ΔΝΤ, θεωρεί πως είναι υπεύθυνο για την χρεωκοπία της χώρας το 2001, αρνείται εδώ και χρόνια στις ομάδες του ΔΝΤ οποιαδήποτε εκτίμηση επί της οικονομικής πολιτικής της.

Η τελευταία ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2006. Το 2008, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, που ηγείτο της κυβέρνησης της Αργεντινής, είχε δηλώσει πως δεν ανέχεται να πραγματοποιείται έλεγχος από το ΔΝΤ «όταν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι σταθερές». Το ΔΝΤ δεν προβλέπει κυρώσεις για τις χώρες που αρνούνται τις ετήσιες εκτιμήσεις, οι οποίες αποκαλούνται «άρθρο IV» στο ιδίωμα του θεσμού. Όμως, από το 2012 δημοσιεύει ανακοινώσεις στις οποίες κατονομάζονται οι χώρες που καθυστερούν για πολλούς μήνες τον έλεγχο.

Και άλλες χώρες αρνούνται να δώσουν στοιχεία

Ο Ισημερινός, ήταν η πρώτη χώρα που υπέδειξε το Νοέμβριο το ΔΝΤ. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός είχε επισημάνει πως η Μαδαγασκάρη και η Ερυθραία ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Σύμφωνα με ένα έγγραφο του ΔΝΤ που είχε δημοσιευτεί το περασμένο καλοκαίρι, η Σομαλία είναι η χώρα μέλος που καταγράφει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στους κόλπους του θεσμού καθώς η τελευταία εκτίμησή της χρονολογείται από το 1989. Τέλος, η Βενεζουέλα, δεν δέχεται από το 2004 κι έπειτα, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα