Το αρχαιότερο απομεινάρι αποκαλύπτει νέα δεδομένα για τη ΓΗ

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα -που χρονολόγησε το αρχαιότερο απομεινάρι του «παρθενικού» γήινου φλοιού ότι έχει ηλικία 4,4 δισεκατομμυρίων ετών- σημείωνει ότι η Γη κρύωσε σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει νερό (και τελικά ζωή) πιο νωρίς από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, κάτι που δεν αποκλείεται να συνέβη πριν από 4,3 δισ. χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Τζον Βάλεϊ του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν Μάντισον ανέλυσαν δείγματα από τα αρχαιότερα γνωστά απομεινάρια (κρύσταλλοι ζιρκονίου)

που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα από τον πρώιμο φλοιό του πλανήτη μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζιρκόνιο κρυσταλλοποιήθηκε πριν από 4,375 δισεκατομμύρια χρόνια (συν/πλην 6 εκατ. χρόνια), άρα αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό στερεό υλικό οποιασδήποτε μορφής που σχηματίσθηκε στον πλανήτη.

Βάσει των δεδομένων αυτών, προκύπτει ότι ο γήινος στερεός φλοιός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 165 εκατ. χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και του ίδιου του πλανήτη μας (η Γη έχει ηλικία 4,54 δισεκατομμυρίων ετών). Πριν τη δημιουργία του φλοιού, η Γη ήταν μια πύρινη σφαίρα από λιωμένο μάγμα, που ακόμα δεν είχε στερεοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα