Το κάρυ προστατεύει τον εγκέφαλο

Γερμανοί επιστήμονες, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stem Cell Research & Therapy, αναφέρουν πως όσοι τρώνε αρκετό κάρυ, ένα μείγμα μπαχαρικών με κιτρινίζον χρώμα, μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο τους από την άνοια, το εγκεφαλικό και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το κάρυ περιέχει ως κύρια συστατικά του δύο ουσίες, την κουρκουμίνη (υπάρχει στον κουρκουμά) η οποία μελετάται εδώ και χρόνια για τις θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να έχει (μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και την άνοια) και την αρωματική

τουρμερόνη η οποία έχει μελετηθεί λιγότερο.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ότι η αρωματική τουρμερόνη προάγει τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο και τα μετατρέπει σε νευρώνες. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των βλαβών του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έβαλαν βλαστικά κύτταρα σε δοκιμαστικό σωλήνα και τα “περιέλουσαν” με την αρωματική τουρμερόνη. Το αποτέλεσμα ήταν το 80% των βλαστικών κυττάρων να εξελιχθούν σε νευρώνες ή άλλα κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα που δεν δέχτηκαν την επίδραση της αρωματικης τουρμερόνης, δεν έδωσαν αυτά τα αποτελέσματα. Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές έκαναν ενέσεις της ουσίας στους εγκεφάλους των ποντικών, στα σημεία που υπάρχουν βλαστοκύτταρα διαπίστωσαν και πάλι ότι μετατρέπονται σε νευρώνες.

«Αν και αρκετές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων, λίγες προάγουν την διαφοροποίησή τους σε νευρώνες, η οποία αποτελεί σημαντικό στόχο της αναγεννητικής ιατρικής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Αντέλ Ρέγκερ, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης & Ιατρικής του Γιούλχ, στη Γερμανία. «Τα ευρήματά μας για την αρωματική τουρμερόνη μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν τον στόχο». Να σημειωθεί ότι οι εγχύσεις της αρωματικής τουρμερόνης στα ποντίκια είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση δύο περιοχών του εγκεφάλου, της υποκοιλιακής ζώνης και του ιπποκάμπου, στις οποίες είναι γνωστό ότι συμβαίνει η νευρογένεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων. Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι άγνωστο αν τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν και στους ανθρώπους. Πάντως, δεν είναι κακό να βάλει κανείς στη διατροφή του αυτό το μπαχαρικό.

Τι είναι το κάρυ

Στην πραγματικότητα το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό αλλά μείγμα μπαχαρικών που μπορεί να φτάνουν σε αριθμό ακόμη και τα 40. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές σ’ αυτό που ονομάζουμε κάρυ.

Το κίτρινο χρώμα του, το κάρυ το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμάς). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα