Το «κρυφτούλι» της τρόικας με την κυβέρνηση

Του Χρήστου Κώνστα 

Τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ έπρεπε να την έχουμε πάρει από το καλοκαίρι. Τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα την πάρουμε ούτε τον Νοέμβρη ούτε ολόκληρη. Μέχρι σήμερα, όλες οι δόσεις των δανείων της τρόικας καταβάλλονται… σε δόσεις, υποβάλλοντας το σύνολο της οικονομίας στο μαρτύριο της σταγόνας. 

Πολλοί λένε ότι για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων φταίει η αδιαλλαξία του Τόμσεν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επιδιώκει την απεμπλοκή του από το σχέδιο χρηματοδότησης της

Ελλάδας. Αυτή όμως δεν είναι η αλήθεια. Γιατί δεν τηρεί ανάλογη στάση το ΔΝΤ στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία; Η αλήθεια δυστυχώς είναι διαφορετική. Οι Έλληνες πολιτικοί για μία ακόμη φορά προσπαθούν να φορτώσουν την επαγγελματική τους ανεπάρκεια στους ξένους, στην παγκόσμια κρίση, στου «σκοτεινούς εγκεφάλους που απεργάζονται την καταστροφή της χώρας». 

Η αλήθεια δυστυχώς είναι πολύ απλή: Η Ελλάδα δεν έχει πλέον –μετά την οδυνηρή εμπειρία του PSI- πρόβλημα χρέους αλλά πρόβλημα ελλειμμάτων. Για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, για να γίνει αξιόχρεη, πρέπει να σταματήσει να παράγει νέο χρέος. Δηλαδή όχι άλλα ελλείμματα, παρουσιάστε επιτέλους πρωτογενές πλεόνασμα. 

Το θέμα της βιωσιμότητας του Χρέους που θέτουν μετ’ επιτάσεως ορισμένοι από τους δανειστές μας, δεν έχει καμία σχέση με το πακέτο των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο η χώρα οφείλει να πάρει για να ισοσκελίσει επιτέλους τον προϋπολογισμό της. 

Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, δηλαδή για να μειωθεί το κλάσμα ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ, οι λύσεις ήδη υπάρχουν («κούρεμα ομολόγων επίσημου τομέα» ΟSI, χρήση κεφαλαίων EFSF και του ΕSM). Ωστόσο η οριστική λύση θα δοθεί με την αύξηση του ΑΕΠ, την ανάπτυξη. 

Αυτή είναι η δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης και όχι οι λεονταρισμοί και τα κροκοδείλια δάκρυα της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης. Οι ισχυρές πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ για νέες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, αφορούν το περιβόητο OSI την «εμπλοκή του δημόσιου τομέα». 

Οι κυβερνήσεις όμως και οι κεντρικές τράπεζες  δεν έχουν κανένα λόγο να ρυθμίσουν πάλι τη λήξη των ελληνικών ομολόγων  που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προτού η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να θέσει σε έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της και να σταματήσει να παράγει νέο χρέος

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και το θέμα αυτό θα τεθεί στη πρόσφατη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ –η οποία αφορά το ζήτημα του χρέους όχι των ελλειμμάτων-  πρέπει να εγκριθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.  Στο μεσοδιάστημα, θα έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας, ενώ είναι πιθανό να μεσολαβήσει και έκτακτο Eurogroup μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου για τη λεπτομερή επεξεργασία του ελληνικού ζητήματος.

Όταν όμως οι Έλληνες πολιτικοί αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δηλαδή την εξυγίανση

Keywords
Τυχαία Θέματα