Το νομοσχέδιο πέρασε με… «αιμορραγία» ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), των ΑΝΕΛ, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» με 229 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους με τους εταίρους και δανειστές της χώρας μας, όμως από την διαδικασία βγήκε σοβαρά τραυματισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τα 64 συνολικά «όχι» στο νομοσχέδιο το οποίο καταψήφισαν Χρυσή Αυγή

και ΚΚΕ, τα 32 ήταν από το κυβερνητικό κόμμα, ενώ υπήρξαν 6 «παρών» και μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Αλεξάνδρα Τσανάκα δεν μπήκε καν στον κόπο να ψηφίσει καθώς επέλεξε να απουσιάσει.

Συγκεκριμένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Όπως θα διαπιστώσατε στα παραπάνω ονόματα περιλαμβάνονται και αυτά τριών υπουργών, του κ. Στρατούλη, του κ. Λαφαζάνη και του κ. Ήσυχου, καθώς και αυτό της προέδρου της Βουλής, η οποία κατέβαλε χθες κάθε φιλότιμη προσπάθεια να μην προχωρήσει η διαδικασία, όμως δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα απλώς να βγάλει στο τέλος έναν λόγο-μανιφέστο, θέλοντας ουσιαστικά να δείξει την ηγετική της τάση μέσα στο κυβερνών κόμμα ως μοναδική «γνήσια αριστερή».

Έτσι ή αλλιώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ένα ισχυρό «ναι» 229 ψήφων, δηλαδή παραπάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτών, όμως το θέμα περνά πλέον στον πρωθυπουργό ο οποίος έχει στην κυβέρνηση υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία την οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν, ενώ θα τον απασχολήσει και το γεγονός ότι ο αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνησης έπεσε κάτω από το όριο της δεδηλωμένης και πλέον πρέπει να στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περνά τα νομοσχέδια και τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας που ο ίδιος υπέγραψε και πρέπει να φέρει σε πέρας.

Πρόβλημα για τον πρωθυπουργό αποτελεί επίσης και η παρουσία της προέδρου της Βουλής, η οποία κάνει ότι μπορεί για να παρακωλύσει τις διαδικασίες στις οποίες έχει αντίθετη γνώμη, όπως έγινε στην ψηφοφορία για το θέμα της εξουσιοδότησης και στην χθεσινή ψηφοφορία.

Ο κ. Τσίπρας καλείται πλέον να αποφασίσει πως θα κινηθεί στο «τεντωμένο σχοινί» στο οποίο πρέπει να ισορροπήσει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα προχωρήσει σε άμεσο ανασχηματισμό για να αντικαταστήσει Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχο, Βαλαβάνη και Χουντή, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και μετακινήσεις και μέσα στο ήδη υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Όσον αφορά το θέμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πάρει οριστικές αποφάσεις, όμως συνεργάτες του τονίζουν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί καθώς αν δεν γίνει αυτό θα το βρει σίγουρα μπροστά του στο μέλλον.

Σήμερα ή αύριο πάντως αναμένονται εξελίξεις σε αυτά τα θέματα καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα