Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναστέλλει την λειτουργία του μετά από 176 χρόνια λειτουργίας

Της Ηρώς Μητρούτσικου

Μετά την κρατική τηλεόραση άλλος ένας δημόσιος οργανισμός κλείνει. Αυτή την φορά, όμως, δεν τον κλείνουν δια της βίας, αλλά διακόπτεται η λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, έθεσε σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Αν και το Πανεπιστήμιο ισχυριζόταν, ότι,

όχι μόνο δεν διέθετε πλεονάζον προσωπικό, αλλά ίσα-ίσα είχε ελλείψεις. Η παύση υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγούσε και στην πτώση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, αλλά και του ερευνητικού του έργου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (http://www.uoa.gr/), το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΠΑ ανέρχεται σε περίπου 3.500 άτομα, από τα οποία 1.359 είναι διοικητικοί υπάλληλοι (μόνιμοι και αορίστου χρόνου).

Για την ιστορία:

η ιδέα της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, υπαρκτή ήδη από τον καιρό του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, υλοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1837 με την έκδοση του διατάγματος «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου», που οδήγησε στην ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο, στις μέρες μας, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά, αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα και 52 φοιτητές και ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου νεοελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής.

Το 1841 μεταφέρθηκε στο σημερινό, ευρέως γνωστό, ως «κεντρικό κτήριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο το 1932 ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σήμερα, σε αυτό το κτήριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες. Το προαύλιό του (τα προπύλαια) έχει κοινωνικο-ιστορική αξία, καθώς έχει γίνει τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων, κοινωνικης διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων φοιτητών/τριών και άλλων κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν σε κινήματα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ως τις αρχές του 20ού αιώνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν πολλά Μουσεία, τα εκθέματα των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονικής και μορφωτικής άποψης και καλύπτουν ευρύτατο πεδίο επιστημονικών αντικειμένων.

Εκτός απο το πνευματικό και ερευνητικό έργο, μία άλλη, πολύ σημαντική συνεισφορά του Πανεπιστημίου, είναι αυτή που αφορά στο χώρο της εθνικής υγείας• Φοιτητές/τριες των επιστημών υγείας, που κάνουν την πρακτική τους, προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο κοινό, κάτω από την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού, δωρεάν ή με μικρό κόστος!

Ωστόσο, χτες, 23 Σεπτεμβρίου η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. σε έκτακτή της συνεδρία ανακοίνωσε τα εξής:

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται, χωρίς τη θέλησή του, σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς, κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

• την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν, ευθέως, στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

• ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

•Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε εκτέλεσης των υποχρεώσεών του.

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα 23-9-2013, Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α.

Μην πείτε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει πράγματα που δεν μπορούσατε να διαννοηθείτε...

Keywords
Τυχαία Θέματα