Το ΠΑΣΟΚ αναστενάζει για τα ψηφοδέλτιά του...

-Μετά κόπων και βασάνων η κατάρτισή τους

-Τα «μικρά μυστικά» των αποχωρήσεων

-Οι καραμπόλες που προκαλεί ο εκλογικός νόμος

-Ποια βουλευτής οδεύει προς τη Ν.Δ.!

Η μάχη των ψηφοδελτίων κορυφώνεται αυτές τις ημέρες (και) στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες. Η μάχη αυτή όμως έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, ακόμη και στις περιπτώσεις που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν

σε κάμψη. Για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη δυσκολία για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, αλλά και τόσο ισχυρή τάση απόσυρσης ηχηρών ονομάτων από την πρώτη γραμμή του εκλογικού αγώνα.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Μπορεί επομένως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να δηλώνει επισήμως ότι θα υπάρξει ανανέωση της τάξης του 60%, αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά μελαγχολική στους διαδρόμους του κτιρίου της οδού Ιπποκράτους, όπου έχουν εγκατασταθεί πλέον οι συνεργάτες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Νέα πρόσωπα ασφαλώς θα μετέχουν στις λίστες, οι οποίες θα είναι επίσης πλήρως συμπληρωμένες. Το ερώτημα που πλανάται όμως είναι ποια πρόσωπα θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε αρκετές περιφέρειες της χώρας «επιστρατεύονται» στην κυριολεξία κομματικά, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, προκειμένου να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια κατά τρόπο στοιχειωδώς ευπρόσωπο. Φαίνεται επίσης ότι οι πιο πολλές λίστες θα είναι ανοικτές μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή, που προβλέπουν οι προθεσμίες του εκλογικού νόμου, ενώ ήδη και ο κ. Βενιζέλος έχει αναλάβει σε προσωπικό επίπεδο, είτε να βολιδοσκοπήσει κάποια όντως αξιόλογα πρόσωπα, που ως «εκπλήξεις» θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ, είτε να πείσει ορισμένα γνωστά στελέχη του κόμματος να μην απουσιάζουν από την εκλογική μάχη.

Το μεγάλο πράσινο κούρεμα

Όλη αυτή η εικόνα παρατηρείται για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο ένας είναι ότι για πρώτη φορά από το 1977 το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο μιας τεράστιας κοινοβουλευτικής συρρίκνωσης. Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ πετύχει τον εκλογικό στόχο του και κινηθεί γύρω στο 20%, με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα μπορέσει να εκλέξει πανελλαδικά περί τους πενήντα βουλευτές. Στις εκλογές του 2009, όταν πέτυχε τον εκλογικό θρίαμβο του 44%, είχε εκλέξει 160 βουλευτές. Κατά συνέπεια 110 από εκείνη την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν προβλέπεται να επανεκλεγούν. Σταθμίζοντας λοιπόν τις πιθανότητες που έχουν στις εκλογικές περιφέρειές τους, ουκ ολίγοι επιλέγουν να μην δώσουν μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη σε προσωπικό επίπεδο.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι αντιδράσεις και η συσσωρευμένη κοινωνική οργή για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Με άλλα λόγια ο φόβος της αποδοκιμασίας γίνεται πολύ μεγαλύτερος για τους εν ενεργεία βουλευτές, που (ακόμη και με βαριά καρδιά στις περισσότερες περιπτώσεις) στήριξαν όλα τα επώδυνα μέτρα της τελευταίας διετίας. Υπάρχει άλλωστε σε έντονο βαθμό και η απαξίωση των πολιτικών, που κάνει πλέον

Keywords
Τυχαία Θέματα