Το πιο ακριβό μέλι στον κόσμο: Αξίζει… όσο ένα αυτοκίνητο!

10.000 ευρώ ανά κιλό, το μέλι Centauri Honey Ελληνικά Κένταυρος από την Τουρκία είναι το πιο ακριβό στον κόσμο, καθώς εξάγεται από μια σπηλιά σε υψόμετρο 2.500m στην κοιλάδα Artvin στη βορειοανατολική χώρα.Αυτό το σπηλαιόμελο βγαίνει από μια σπηλιά 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη κατοικία και από οποιεσδήποτε άλλες αποικίες μελισσών. Το νέκταρ έχει σκούρο χρώμα και πικρή γεύση. Το Centauri έχει επίσης υψηλές φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, φαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Στις 16 Φεβρουαρίου 2021, κατέρριψε

το παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο ακριβό μέλι, ενώ πωλείται σε βαζάκια των 170 και 250 γραμμαρίων, κυρίως ως φάρμακο.

Το μέλι Centauri ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά τη φροντίδα των μελισσών τους για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τις συμβατικές μεθόδους. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να παραχθεί, ειδικά επειδή οι μέλισσες έχουν βάση σε μεγάλο υψόμετρο. “Το πραγματικό μέλι δεν μπορεί να πωληθεί σε αγορές και καταστήματα, επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν ποτέ να φτιάξουν τόνους μελιού για ανθρώπινη κατανάλωση φυσικά. Κάποιοι λένε ότι είναι ακριβό μέλι, εγώ το αποκαλώ παγκόσμιο θησαυρό”, έχει πει ο Ahmet Eren Cakir, Ιδρυτής του Centauri Honey.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Centauri Honey (@centaurihoney)

Τα πιο ακριβά μέλια, σύμφωνα με το melissomania.grΤουρκία: Το Μέλι των Ξωτικών ή Μέλι Elvish, 5000 ευρώ το κιλό

Το πρώτο και με διαφορά μερικές χιλιάδες ευρώ από το δεύτερο, είναι το Μέλι των Ξωτικών ή αλλιώς Μέλι Elvish. Το υπέροχο αυτό μέλι είναι υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και συλλέγεται από επαγγελματία ορειβάτη, αφού ευρίσκεται σε φυσική κατάσταση και σε βαθιά σπηλιά 1800 μέτρων στην βορειοανατολική Τουρκία στην κοιλάδα Saricayir κοντά στην πόλη Artbin. Ο μελισσοκόμος που παρατήρησε μέλισσες να μπαινοβγαίνουν στο εσωτερικό της σπηλιάς είναι ο Gunay Gunduz γόνος 3ης γενιάς μελισσοκόμων, είναι και ο πρώτος που γεύθηκε αυτό το μέλι και ο πρώτος που διαχειρίστηκε τα πρώτα 18 κιλά που πήρε από το μελίσσι  αυτό.

Το μέλι που ελέγχθηκε από Γαλλικό εργαστήριο, πιστοποιήθηκε πως η παλαιότητα του ήταν επτά ετών, υψηλής ποιότητας και μεγάλη θρεπτικής αξίας. Μπαίνοντας λοιπόν στο Γαλλικό χρηματιστήριο, έπιασε την τελική τιμή των 45.000 ευρώ ανά κιλό. Ο Gunay λέει πως έπεσε η τιμή του στα 5000 ευρώ το κιλό, όμως πουλά και μικρότερες συσκευασίες σε πελάτες που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μελιού, σαν φάρμακο.

Ισραήλ: Το μέλι της Ζωής, στα 420 ευρώ το κιλό

Η εταιρία Zuf Globus η οποία ευρίσκεται στην πόλη Kiryat Shmona κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δημιουργήθηκε από τον Ρώσο ερευνητή μικροβιολόγο δόκτορα Αλέξανδρο Γκόροσιτ. Το 1990 μετανάστευσε στο Ισραήλ, δημιούργησε την εταιρία που παράγει πολλά διαφορετικά είδη προϊόντων κυψέλης.

Μελισσοκόμος και γνώστης των φαρμακευτικών φυτών, δημιούργησε τροφές για τις μέλισσες οι οποίες με την προσθήκη των ενζύμων τους, κάνουν το ειδικό αυτό μέλι με το σκούρο χρώμα και την έντονη γεύση, να θεωρείται ελιξίριο για την υγεία κάθε ανθρώπου, η θαυμάσια επίγευση του δε, να παραμένει στο στόμα και τον λαιμό για αρκετή ώρα. Παράγει αυτό το μέλι, ταΐζοντας υγιή μελίσσια με μείγματα τροφών βασισμένα σε φαρμακευτικά φυτά. Μια έρευνα που κράτησε πάνω από τριάντα χρόνια με σκοπό να βοηθήσει άτομα που έπασχαν από οξεία αναιμία και όχι μόνο.

Μέλι ανθέων, Υεμένη: Βασιλικό Μέλι Sidr, 280 ευρώ το κιλό

Τρίτο ποιο ακριβό μέλι στον κόσμο θεωρείται το Βασιλικό Μέλι Sidr. Το Sidr είναι δένδρο που ανήκει στο γένος Ziziphus που έχει 40 περίπου είδη. Έχουμε και στην χώρα μας ένα από αυτά τα είδη, την τζιτζιφιά (Ziziphus jujube). Στην Υεμένη και στην κοιλάδα Dho΄an στα νότια της Αραβικής Χερσονήσου, παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μέλια στον κόσμο, λόγω σπανιότητας του αλλά επίσης λόγω των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων  του. Δύο φορές τον χρόνο δίνει μέλι το δένδρο Sidr στις βραχώδη βουνά της ερήμου Hadramaut. Οι μελισσοκόμοι ξεκινούν ένα κοπιαστικό ταξίδι, να συλλέξουν αυτό το μέλι που είναι χωρίς χημικές ουσίες, ραντίσματα ή φυτοφάρμακα. Δεν χρησιμοποιούν μηχανήματα, ούτε απολεπιστικά, μόνο φυσική αρχέγονη συλλογή. Το μέλι Sidr είναι σκουρόχρωμο με λεπτή φίνα γεύση, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και δίνει σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τουρκία: Μέλι Anzer ή μέλι του Πόντου, 250 ευρώ το κιλό

Από Τουρκία και ειδικά από τον Πόντο έρχεται το τέταρτο ακριβότερο μέλι. Σε υψόμετρο 3.000 έως 3500 μέτρα στο Ανζέρ του νομού Ριζούντας του Πόντου, παράγεται το φημισμένο μέλι Ανζέρ. Οι μέλισσες έχουν στην διάθεση τους 500 είδη αλπικών λουλουδιών εκ των οποίων τα 90 ενδημικά, για να κάνουν αυτό το θαυμάσιο οικολογικό μέλι, χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ραντίσματα. Η τιμή του φτάνει τα 250 ευρώ το κιλό εξ αιτίας και των εργαστηριακών αναλύσεων που έχουν δείξει ότι ενδείκνυται για πνευμονικές παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες, καρδιοπάθειες καθώς και για στυτικές δυσλειτουργίες. Για να το προμηθευτεί κανείς το Honey Anzer πρέπει να κάνει αίτηση στον εκεί μελισσοκομικό συνεταιρισμό, ο οποίος κρατά σειρά προτεραιότητας για να ικανοποιήσει όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν το αυθεντικό.

Ρωσία: Μέλι Bashkiria, 200 ευρώ το κιλό

Από την Ρωσία είναι το μέλι που καταλαμβάνει την επόμενη θέση στην λίστα με τα πιο ακριβά μέλια στον κόσμο. Το μέλι Bashkiria συλλέγεται από μεγάλο υψόμετρο, και από άγρια μελίσσια που κάνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δένδρων, κατά προτίμηση σε κουφάλες μεγάλων πεύκων, χωρίς μόλυνση καθαρό και άκρως οικολογικό.

Τα άγρια αυτά μελίσσια ευρίσκονται μόνον στην περιοχή Burzyan και οι επιστήμονες δώσανε την ονομασία burzyankoy το είδος αυτό της μέλισσας. Το είδος αυτό έχει προσαρμοστεί στην εκεί περιοχή και επιβιώνει ακόμη και σε θερμοκρασίες έως και μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Το Μέλι Bashkiria είναι επίσης γνωστό σαν Μέλι Bortevoy και Χρυσό Μέλι Μπασκίρ. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί έως χρυσό πορτοκαλί. Έχει λεπτό άρωμα, γεύση και  επίγευση που ικανοποιεί όλους όσους το δοκιμάζουν. Στην σύνθεση του, πρώτο λόγο έχει η φλαμουριά καθώς και η σπάνια άγρια χορτονομή της περιοχής.

Έχει κερδίσει πάνω από πενήντα χρυσά μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις μελιών και τροφίμων για την ιδιαίτερη χαρακτηριστική του γεύση καθώς επίσης και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στην Ρωσία θεωρείται σαν πρώτο μέλι ενώ η τιμή του κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Με αυτό ταΐζονται οι κοσμοναύτες στον διαστημικό σταθμό αλλά και οι ναύτες των πυρηνικών υποβρυχίων τους. Με αυτό ταΐζονται οι κοσμοναύτες στον διαστημικό σταθμό αλλά και οι ναύτες των πυρηνικών υποβρυχίων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα