Το «τραβάει» ο Ράμα: «Στο Ιόνιο είναι αμφισβητούμενα τα πράγματα» (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λίγο μετά τις «προειδοποιήσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού στον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, σχετικά με μια εθνικιστική ρητορική που υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη και μίλησε για όλα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Έντι Ράμα τη συμβολή του σε ένα κλίμα συνεργασίας, που θα βοηθήσει και στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων

της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έδωσε τις απαντήσεις του για τα «καυτά» ζητήματα που προκαλούν ρωγμές στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας.

Αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στο σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και στο γεγονός πως «έτυχε» τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν στη Χειμάρρα να ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σχολίασε και την ανάρτησή του στο Facebook για την Ακρόπολη και την διάσωση της από κάποιον Αλβανό- μια δημοσίευση που προκάλεσε σάλο.

Το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η «Μεγάλη Αλβανία», κατά τον Ράμα, είναι κάτι που προκαλεί σαν σκέψη τον φόβο πολλών, όμως δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σχέδιο που να στηρίζει την ιδέα. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο», τόνισε.

Χρησιμοποίησε μάλιστα και το παράδειγμα των Ελλήνων: «είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την ‘Μεγάλη Ιδέα’ που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα».

Εξήγησε ότι «η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια ‘Φυσική’ ή ‘Μεγάλη’ Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο».

Η ανάρτηση του για τον Αλβανό που «έσωσε» την Ακρόπολη

Όσο για τις αντιδράσεις που ξέσπασαν ύστερα από την ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού πως «χρωστάμε» την Ακρόπολη σε Αλβανό υπήκοο, ο Ράμα σημείωσε πως εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που «ελήφθη» η δημοσίευση του και το κίνητρο του ήταν καθαρά φιλικό. «Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα». Όπως είπε, «εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. Νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα».

Σχετικά με τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν;».

Οι Τσάμηδες

Τονίζοντας πως ήρθε η ώρα της αλήθειας, που πρέπει οι χώρες να κοιταχτούν στα μάτια και να μείνουν μακριά από συμπεριφορές που ευνοούν τον εθνικισμό, ο Ράμα αναφέρθηκε και στο θέμα των Τσάμηδων. «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε, και πρόσθεσε: «Είσαι όμηρος τέτοιων θεμάτων εάν τα βλέπεις με τη ματιά του παρελθόντος. Δίνουμε τροφή στον εθνικισμό»., συμπλήρωσε.

Ο Ράμα διέψευσε τα σενάρια πως η «Μεγάλη Αλβανία» θα προκύψει από την αλλαγή συνόρων ή την «αφαίρεση» γης από την Ελλάδα, τη Σερβία ή τη Μακεδονία.

Τι απάντησε την κατεδάφιση των ελληνικών κτισμάτων

Ερωτώμενος για τα ελληνικά κτίσματα που κατεδαφίστηκαν στη Χειμάρρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξήγησε πως οι εργασίες αυτές είναι μέρος της «αστικής αναγέννησης», ενός μεγάλου προγράμματος που στοχεύει στην ανανέωση των πόλεων της χώρας. Στη χώρα έχουν κατεδαφιστεί 9.150 κτίρια, τα περισσότερα των οποίων ήταν παράνομα, ενώ στις νόμιμες περιπτώσεις ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης που ορίζει ο αλβανικός νόμος.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε και στην Χειμάρρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί πως δεν έδειξε τον ίδιο σεβασμό στα ελληνικά κτίσματα, ο Ράμα , όπως δήλωσε, χρωστάει μια συγγνώμη στην Ελλάδα. Εξήγησε μάλιστα με λεπτομέρειες την ιδέα της «αστικής αναγέννησης»: «Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, εάν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».

Σχετικά με τις έρευνες που γίνονται στο Ιόνιο από την Ελλάδα και αν ο ίδιος θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών κινήσεων, απάντησε χαρακτηρίζοντας το «πέλαγος» «αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου». Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα με μεγάλο όφελος και για τις δύο χώρες.

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης του:

Το άρθρο Το «τραβάει» ο Ράμα: «Στο Ιόνιο είναι αμφισβητούμενα τα πράγματα» (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα