Τοπικά lockdown Ελλάδα: Μεγαλώνει η λίστα – Επανεξετάζουν το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Τοπικά lockdown Ελλάδα: Προβληματισμό προκαλεί ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, ο οποίος συνεχίζει σταθερά να ξεπερνάει τα 200 ημερησίως, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα πως ένα δεύτερο κύμα βρίσκεται προ των πυλών. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές με τη διασπορά του ιού, με την κυβέρνηση λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα για να αναχαιτίσουν

τη διασπορά του. Τα κρούσματα φαίνεται να μην περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά «κυκλοφορούν» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ιχνηλάτηση. Για τον λόγο αυτό, έκτακτα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για Καρδίτσα, την Πέλλα και την Πιερία, ενώ ανησυχητική είναι και η κατάσταση σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, με τις δεκάδες καταγεγραμμένες μολύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα βρίσκονται επίσης σε εφαρμογή στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας καθώς και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Οι τρεις νέες περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και από το Σάββατο και για τις επόμενες δέκα μέρες θα ισχύουν τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Καμπανάκι των ειδικών για τη διασπορά

«Καμπανάκι» για τη διασπορά κρούουν από την πλευρά τους και οι επιστήμονες. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, είπε πως «ο κορονοϊός επιμένει. Έχουμε διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Έχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία». Ακόμα, εξήγησε πως «υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι τα μοναδικά «όπλα» για να νικηθεί ο κοροναϊός είναι αποστάσεις, απολυμάνσεις χεριών, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.

Ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται. Αναφορικά με τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κοροναϊό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής, δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα».

Ακόμα, όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο. «Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.

Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων. Ενώ ευθέως ξεκαθάρισε πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, 209 συμπολίτες μας μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό, τη στιγμή που 28 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή το σύνολο των νεκρών ανήλθε σε 238. Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα (76) και Θεσσαλονίκη (49), ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 17. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.138, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Από τα 192 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πέντε με γνωστές συρροές. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης με 76 και 49 νέα κρούσματα, αντίστοιχα. Επίσης, 11 κρούσματα καταγράφονται στην Πέλλα, και από 5 σε Καρδίτσα και Πιερία, όπου επιβλήθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Από αυτά, 1.802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο χάρτης των κρουσμάτωνΤα 209 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

76 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 στην Π.Ε. Άρτας

1 στην Π.Ε. Δράμας

1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

1 στην Π.Ε. Έβρου

11 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 με στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

3 στην Π.Ε. Ημαθίας

2 στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 στην Π.Ε. Καβάλας

5 στη Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Καστοριάς

5 στην Π.Ε. Πιερίας

1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Κορινθίας

3 στην Π.Ε. Κυκλάδων

2 στην Π.Ε. Λάρισας

6 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 στην Π.Ε. Ξάνθης

1 στην Π.Ε. Πρέβεζας

1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 στην Π.Ε. Φλώρινας

4 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 στην Π.Ε. Χανίων

28 άτομα διασωληνωμένα

Παράλληλα, καταγράφεται μικρή μείωση κατά δύο των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τον αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 28. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Από αυτούς, έξι (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχολεία: Επανεξετάζουν το πότε θα ανοίξουν, συζητούν για 14 Σεπτεμβρίου

Την ημερομηνία της έναρξης της σχολικής χρονιάς επανεξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς διαπιστώνουν ότι ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ισχυρό. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση που συζητείται είναι τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί. Αντί, δηλαδή, για τις 7 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει 200 και πλέον κρούσματα σε όλη την επικράτεια έχει προβληματίσει τους ειδικούς οι οποίοι περιμένουν να διαπιστώσουν πότε θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε σε ποιο βαθμό θα αποδώσουν το προσεχές διάστημα τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σίγουρο είναι η χρήση μάσκας από τα νηπιαγωγεία όπως έχει εισηγηθεί η επιτροπή και έχει αποδεχθεί το υπουργείο Παιδείας. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ερώτημα παραμένει, πάντως, τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη άνοιξη, και το εάν -και πώς – θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου. Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.

Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.

Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.

Keywords
lockdown, ελλαδα, σχολεια, η καθημερινή, υπουργείο παιδείας, νέα, κρητη, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, αθηνα, ΕΟΔΥ, κοζανη, protothema, εκπα, φεκ, σημαίνει, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, ημερομήνια, αναπληρωτες, καθημερινη, νεα μετρα, πλαισιο, σινεμα, υπουργείο παιδείας, φεκ, αγωγη, αυξηση, ανοιξη, αττικη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γριπη, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργα, εξελιξη, εξι, εστιατορια, ετων, ευρωπη, ιδια, η καθημερινή, ηλικια, θεατρα, εικονα, καρδιτσα, κυβερνηση, κυμα, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μειωση, νοσοκομεια, ουσια, πελλα, πιερια, πρωι, πυλες, ρολο, σαββατο, σεναριο, σιγουρο, ασχημη, εφαρμογη, εξεταστικη, γκικας, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, protothema, σημαίνει, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα