Τώρα ή Ποτέ για την πάταξη της βίας στα γήπεδα

Χρυσή ευκαιρία, έχουν στα χέρια τους η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές του ποδοσφαίρου μας, προκειμένου να κάνουν πράξη την πάταξη της βίας στα γήπεδα, μια ευκαιρία που τους την δίνουν τα απανωτά κρούσματα που έχουν εκδληλωθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Super League και το Κύπελλο, όσο και σε μικρότερες κατηγορίες του ποδοσφαίρου μας.

Η πρόθεση από την κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχει, ενώ και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η ΕΠΟ και

η Super League, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το εάν κάποιες πρόσφατες αποφάσεις των δικαιοδοτικών τους οργάνων, ρίχνουν τις ομάδες στα «μαλακά». Κοινή κατεύθυνση, η οποία προκύπτει από τις συναντήσεις που έχουν γίνει, είναι ότι πρέπει από εδώ και πέρα να μπει ένα τέλος στην ερμηνεία των κανονισμών για θέματα βίας, καθώς θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές για κάθε περίπτωση.

Η ευκαιρία αυτή λοιπόν, τονίζεται από όλες τις πλευρές, ότι δεν πρέπει να χαθεί για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τους επενδυτές του ποδοσφαίρου μας, καθώς είναι κοινή διαπίστωση, ότι το ποδοσφαιρικό προϊον απαξιώνεται από τα κρούσματα βίας, τα οποία διώχνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα, αποτρέπουν τις εταιρείες από το να επιλέξουν το ποδόσφαιρο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και ρίχνουν χρόνο με το χρόνο τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το πρόσφατο ντέρμπι του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και η απόφαση του διαιτητή να διακόψει τον αγώνα στο 89ο λεπτό, μετά τα όσα ακολούθησαν το γκολ που πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι, ήταν απολύτως σωστή και δείχνει την πρόθεση αλλά και την απόφαση να γυρίσει σελίδα το ποδόσφαιρο. Καμία παρέκλιση από αυτή την απόφαση δεν πρέπει να υπάρξει και στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις παρεμβάσεις των παραγόντων για να συνεχίζονται τα παιχνίδια και έτσι και ο κύκλος της βίας των λίγων ανεγκέφαλων.

Στο ΟΑΚΑ είδαμε, όπως και στο Καραϊσκάκη στον πρώτο αγώνα, ένα γεμάτο γήπεδο με μια ωραία ατμόσφαιρα, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν για τη νίκη, εικόνα που κατάφεραν μέσα σε δύο λεπτά να την χαλάσουν 30 το πολύ 40 άτομα από τους 65.000 που ήταν στο γήπεδο. Γι’ αυτούς λοιπόν τους 65.000 στο ΟΑΚΑ, τους 30.000 στο Καραϊσκάκη και την πλειοψηφία των φιλάθλων σε όλα τα γήπεδα της χώρας, θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ίσως κάποια στιγμή μπορέσουμε να δούμε στο γήπεδο φιλάθλους και από τις δύο ομάδες, πράγμα που θα ήταν το ιδανικό, το οποίο όμως σήμερα δίκαια χαρακτηρίζεται ουτοπικό, με την κατάσταση που επικρατεί.

Η λύση βέβαια, δεν είναι κάθε εβδομάδα να γίνονται αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, παρά μόνο όπου υπάρχουν ομάδες τιμωρημένες για κρούσματα βίας. Οι φίλαθλοι είναι το στοιχείο που δίνει ζωή στο ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι όμως, που πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους, για να χαρούν το παιχνίδι, να δουν και να χειροκροτήσουν την ομάδα τους, να σεβαστούν τους αντιπάλους και που πρέπει ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να επιστρέψουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς, για να πάνε και την επόμενη Κυριακή να χαρούν αυτό που αγαπούν και όχι οι μασκοφόροι και μη ανεγκέφαλοι, που μετατρέπουν τα γήπεδα σε αρένες μίσους, έχθρας και τυφλού φανατισμού.

Η πρόθεση των ομάδων και οι πράξεις

Η πάταξη της βίας, εκτός από νομοθετική εφαρμογή, είναι και θέμα σαφούς πρόθεσης από τις ομάδες με πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό το πρόσφατο παράδειγμα σε έναν αγώνα της Γερμανίας μεταξύ Γκλάντμπαχ και Κολωνίας, είναι χαρακτηριστικό, καθώς η αντίδραση της Κολωνίας απέναντι στους δικούς της οπαδούς, ήταν άμεση και με συγκεκριμένα μέτρα. Στο άρθρο που δανειζόμαστε από τον καλό συνάδελφο Βασίλη Σαμπράκο από το sportday.gr περιγράφονται τα γεγονότα:

«Περίπου έναν μήνα πίσω, στις 14 Φεβρουαρίου, περίπου 30 οπαδοί της Κολωνίας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του Borussia Park μετά τη λήξη του εκτός έδρας αγώνα με την Γκλάντμπαχ, που είναι «ντέρμπι μίσους».

Προετοιμασμένοι για αυτή την μπούκα τους, ήταν όσο περισσότερο καμουφλαρισμένοι μπορούσαν, με άσπρες στολές που τους κάλυπταν από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Οι περισσότεροι φυσικά συνελήφθησαν επιτόπου χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και τη δράση των υπαλλήλων ασφαλείας της Γκλάντμπαχ. Ελάτε να δούμε τι ακολούθησε από εκείνο το συμβάν μέχρι σήμερα.

Η Κολωνία ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Γκλάντμπαχ και τους οπαδούς της, όπως και από το σύνολο των δικών της οπαδών για τη συμπεριφορά των κάφρων. Και φυσικά έκανε τα πάντα για να αναγνωρίσει την ταυτότητα όλων μέχρι ενός. Σε χρόνο dt διέγραψε τον σύνδεσμο των οργανωμένων οπαδών από τον οποίο προέρχονταν οι περισσότεροι εκ των 30, κι ας ήταν μειοψηφία του συγκεκριμένου συνδέσμου. Φυσικά τους απαγόρευσε διά βίου την είσοδο στο γήπεδο. Tο ίδιο έκανε και η Μπουντεσλίγκα, δίχως να περιμένει κανείς την πολιτική δίκη των κάφρων.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αθώωσαν την Κολωνία, διότι προφανώς προέκυπτε η ανάγκη μιας τιμωρίας που θα λειτουργήσει παραδειγματικά. Γι” αυτό και θα πληρώσει 200.000 ευρώ, θα έχει κλειστές τις κερκίδες των φανατικών της για τα επόμενα τρία παιχνίδια και θα παραλαμβάνει μόνο ονομαστικά και ταυτοποιημένα εισιτήρια για τα επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια της.

Η Κολωνία όχι απλώς δεν διαμαρτυρήθηκε για την ποινή, αλλά φρόντισε να ανακοινώσει ότι θα αποζημιώσει τους κατόχους διαρκείας αυτών των κερκίδων και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την σύλληψη όλων των ταραχοποιών – οπαδών της. Προς απόδειξη αυτής της συνεργασίας ήρθε και η σύλληψη 25 οπαδών της περίπου 15 ημέρες μετά από το παιχνίδι με την Γκλάντμπαχ. Και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας φρόντισε να τονίσει ότι η ποινή προς την Κολωνία δεν ήταν εξοντωτική κυρίως λόγω της στάσης προπονητή και ποδοσφαιριστών, οι οποίοι καταδίκασαν στη στιγμή την εισβολή, αλλά και της διοίκησης που δείχνει με πράξεις ότι θέλει να διώξει τους κάφρους από τα γήπεδα.

Υπάρχει λόγος να προσθέσω σχόλιο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα