Τουρκία – Γενοκτονία των Ποντίων: Αποστομωτική απάντηση του Δένδια, «παραποίηση της ιστορίας»

Σε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση για τη σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων και τις εκδηλώσεις μνήμης προέβη το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, κατηγόρησαν την Ελλάδα για εισβολή στην Σμύρνη και για μια σειρά φρικαλεοτήτων. Την απάντηση του στις προκλητικές δηλώσεις έδωσε ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων», από την πλευρά της Τουρκίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ψεύδη, η παραποίηση

της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας.

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας», επισημαίνεται ακόμη. «Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν», προστίθεται.

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: https://t.co/a8LwxYSVmC

Nikos Dendias (@NikosDendias) May 19, 2021

Η συνέχεια της δημοσίευσης

«Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα «χαστούκι» στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία. Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική.

Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις. Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα