Τουρκία για ΝΑΤΟ: «Σουηδία και Φινλανδία θα ενταχθούν αν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας»

Τις αντιρρήσεις της εξακολουθεί να εκφράζει η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης των χωρών Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ θέτει διάφορα ζητήματα αφαλείας επί τάπητος. «Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της», δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ

Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ιμπραχίμ Καλίν: Αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η ένταξη – στο NATO δεν θα προχωρήσει

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι ένας πολύ κακός σύμβουλος για την Τουρκία
Επικροτεί τον παραλογισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μαζί οδηγούν την στον διαμελισμό

— Manolis Giannarakis (@ManGiannarakis) May 18, 2022

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα

«Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Την ευκαιρία να «επιτεθεί» ξανά στο ΝΑΤΟ, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, βρήκε νωρίτερα – σήμερα – ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα. «Το ΝΑΤΟ καταβάλλει διάφορες προσπάθειες για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του. Οι διαρκείς κινήσεις των πόρων της Συμμαχίας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμπυ στην Ουκρανία, μας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ – ως μέλη του ΝΑΤΟ – αυτή την εικόνα όσα χρόνια πολεμάμε την τρομοκρατία. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτή την ευαισθησία, όπως περιμέναμε» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

«Δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας»

«Όσο οι πρόσφυγες δεν στρέφονταν προς τις δυτικές χώρες, δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που ενεργούν παράνομα εντός των πλαισιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμαρτύρητα ναι σε κάθε πρόταση που μας υποβάλλουν. Το να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον ανακόλουθο. Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα μας τους δώσουν. Εσείς δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε “ναι” και να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν φύγει από το ΝΑΤΟ, Δυστυχώς, είπαμε “ναι” στο να μπουν ξανά αργότερα. Ένας μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να πέσει ξανά στην παγίδα. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουμε. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει λόγος. (Οι τρομοκράτες) περπατούν ακόμα στη Σουηδία. Δεν θέλουμε τα εδάφη κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε από τη ρίζα ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα