Τούρκοι δημοσιογράφοι – Ερντογάν: «Λογοκρισία και διώξεις η… ελευθεροτυπία» του Τούρκου προέδρου

Στο πόδι ήταν χθες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας, Τούρκοι εξόριστοι δημοσιογράφοι, αλλά και ξένοι αναλυτές που καταγγέλλουν τον αυταρχισμό και τη λογοκρισία του καθεστώτος Ερντογάν.

Δείτε ακόμη: Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ μίλησαν γνωστοί δημοσιογράφοι για την κατάσταση στη γειτονική χώρα που -όπως λένε- είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 18 ετών που κυβερνά ο Ερντογάν. «Είναι σαν να

περπατάς σε ναρκοπέδιο, δεν ξέρεις πού να πατήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος, Γιαβούζ Μπαϊντάρ.

Νέος μπελάς: Κατηγορούν τον Ερτογάν πως “βάζει χέρι” στον χρυσό!

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός της αντιπολίτευσης γύρω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πλέον αφήνει τα λογοπαίγνια και τα χλευαστικά σχόλια και ζητεί εκλογές. Μάλιστα υπάρχουν κατηγορίες, με βασικό στόχο τον Ερντογάν για την απώλεια 159 τόνοι χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης έκανε επίσημη ερώτηση στη Βουλή, για το πού βρίσκονται αυτοί οι 159 τόνοι χρυσού.

Πρόκειται για υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά το σκάνδαλο με τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης «εξαφανίστηκαν» από την κεντρική τράπεζα. Την ερώτηση για το πού βρίσκονται οι τόνοι χρυσού κατέθεσε βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, που ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών πού πήγαν αυτές οι ράβδοι χρυσού.

«Φόρος χρυσού»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μαρτίου από τη Sözcü η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να απαιτήσει την κατάθεση χρυσού σε κρατικές τράπεζες από τα κοσμηματοπωλεία της Τουρκίας, ώστε να συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαιο για την οικονομία. Στο δημοσίευμά της, με τίτλο «Ζήτησαν από τους κοσμηματοπώλες 20 τόνους χρυσού», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συλλέξει πόρους με μια μέθοδο φορολογίας που εφαρμοζόταν κατά την οθωμανική περίοδο, ώστε να στηριχθούν τα αποθέματα της χώρας. Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν οι κοσμηματοπώλες δεν καταθέσουν χρυσό, δεν θα μπορούν να φτιάξουν κοσμήματα. Όσοι καταθέσουν την ποσότητα χρυσού που ζητεί η κυβέρνηση ως εγγύηση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά θα μπορούν να κερδίσουν τόκους. Ο συνολικός χρυσός που εκτιμάται ότι θα συλλεχθεί θα είναι περίπου 20 τόνοι και η αξία του θα ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εφημερίδα. Οι κοσμηματοπώλες αντιδρούν στην είδηση. «Ελπίζω ότι θα το επιδιορθώσουν, πρέπει να βρούμε μια μέση λύση», δήλωσε ο Χασάν Τσαβουστζουλού, επικεφαλής μιας ένωσης κοσμηματοπωλών και ορολογοποιών στην Άγκυρα, ενώ πιθανολογεί ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια. Παράλληλα εκτιμά ότι η καταβολή 500 γραμμαρίων χρυσού είναι κάτι πολύ βαρύ για τους εμπόρους.

Το νομοσχέδιο μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Οζτζάν Αϊγκούν, βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με τη Sözcü υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα