Τραπεζικές απάτες: Συστάσεις της ΕΛΑΣ

Πληροφορίες για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με θύματα πολίτες της Ηπείρου με δράστες μέλη διεθνούς σπείρας, τα μέλη της οποίας τεχνηέντως εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τραπεζών για να αφαιμάξουν τα θύματα, προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής. Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής αστυνομικής Διεύθυνσης, ανυποψίαστοι πολίτες έλαβαν γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλέν από γνωστή τράπεζα,

με το οποίο ενημερώνονταν ότι ο τραπεζικός τους λογαριασμός είχε ανασταλεί. Το γραπτό μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link) προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, μέσω του οποίου γινόταν ανακατεύθυνση σε ψεύτικη ιστοσελίδα, η οποία μιμούνταν στο μέγιστο την επίσημη της τράπεζας.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ακολούθως, ζητούνταν η εισαγωγή των προσωπικών κωδικών για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας. Με τη χρήση των παραπάνω υποκλαπέντων κωδικών, οι επιτήδειοι προέβησαν στη μεταφορά χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, συνολικού ύψους 4.400 ευρώ. Είναι μία μέθοδος την οποία για πολλοστή φορά μετέρχονται οι διεθνείς συμμορίες που μόνο σκοπό έχουν την υφαρπαγή των προσωπικών στοιχείων και κωδικών των θυμάτων για να σηκώσουν χρήματα και να τα μεταφέρουν σε άλλους λογαριασμούς, όπου είναι δύσκολο να ανιχνευτούν.

Τραπεζικές απάτες: Το «ψάρεμα»

Η μέθοδος εξαπάτησης έχει πάρει διεθνώς τον όρο phishing, δηλαδή «ψάρεμα», με παραπλανητική μέθοδο των στοιχείων και των κωδικών του νόμιμου κατόχου, ο οποίος αφελώς πιστεύει ότι «μιλάει» με την τράπεζά του, χωρίς να υποψιάζεται ότι πέφτει θύμα διεθνών απατεώνων. Έτσι, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με δύο περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ήπειρο με την ίδια μεθοδολογία.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συστήνεται στους πολίτες:

Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.
Keywords
Τυχαία Θέματα