Τραπεζικοί λογαριασμοί: Απατεώνες “ψαρεύουν” κωδικούς δικαιούχων

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο τραπεζικών συναλλαγών 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μόλις εννέα μήνες, κατέληξαν στις στέπες απατεώνων, οι οποίοι κυρίως χρησιμοποίησαν μεθόδους διαδικτυακών απατών για να αφαιμάξουν τα θύματα. Το γεγονός από μόνο του έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές και ήδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος,  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας,

ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, εκπρόσωποι των Τραπεζών και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ελήφθησαν αποφάσεις και για τον έγκαιρο εντοπισμό των δραστών που εξαπατούν τους πολίτες και τους βυθίζουν στην απόγνωση, αρπάζοντας κόπους μιας ζωής πολλές φορές, αλλά και για το πώς θα προστατευθούν οι ίδιοι από τη δράση διεθνών, οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων. Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, δημιουργείται ένα Συντονιστικό Κέντρο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ, Τράπεζας της Ελλάδος, και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το συντονισμό της δράσης, ώστε να χτυπηθούν οι απατεώνες. Επίσης, θα ακολουθήσει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τους πολίτες, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η εξάπλωση του φαινομένου και οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν, ώστε να προστατεύουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το “ψάρεμα” κωδικών

Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τρόποι  “ψαρέματος” – (phising), κωδικών των νόμιμων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι, πιστεύοντας σε παραπλανητικά e-mail στον υπολογιστή ή σε μηνύματα στο κινητό, εκλαμβάνουν τις συμμορίες των απατεώνων ως νόμιμους φορείς, με τους οποίους καλούνται “να συνεργαστούν”! Από τις 100 κατηγορίες “ψαρέματος”, έξι είναι οι βασικές, αλλά οι δύο είναι μέσω καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Οι συγκεκριμένες αφορούν στο 54% των περιπτώσεων, ενώ το άλλο 46% έχει να κάνει με υποσχέσεις που δίνονται σε καταναλωτές για μεγαλύτερο κέρδος.

Δηλώσεις υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύσκεψη προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τις ανησυχητικές διαπιστώσεις και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν: “Δυστυχώς, το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, είπε: “Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα