Τρέχουν να προλάβουν τα προαπαιτούμενα στην κυβέρνηση- Πάνω από 40 δράσεις για να εκταμιευθούν τα πρώτα 3 δισ.

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι έχει μπροστά του μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αφού πρέπει να κλείσει τους επόμενους δύο μήνες τα πιο δύσκολα, ίσως, προαπαιτούμενα, που η ψήφιση και η εφαρμογή τους θα «ξεκλειδώσει» την δόση των 3 δισ. € και, αφενός, θα δώσει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία, αφετέρου θα μπορέσει το κράτος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός και εκτός της χώρας.

Τρία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει

και δεν είναι άλλα από το Ασφαλιστικό με επώδυνες αλλαγές, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να έχει τελειώσει έως το τέλος του έτους (έως τις 15-20 Δεκεμβρίου γιατί μετά είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων) και η φορολογική μεταρρύθμιση, που προβλέπει αυξήσεις φόρων και κόψιμο φοροαπαλλαγών, αλλά και μία σειρά αλλαγών στην συλλογή αποδείξεων, σε τέλη κυκλοφορίας και πλαστικό χρήμα.

Ορόσημο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αποτελεί το Eurogroup της Δευτέρας, όπου εκεί ο υπουργός Ευκλείδης Τσκαλώτος καλείται να αποδείξει στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα ψηφίσει, αλλά και θα υλοποιήσει τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ θα δώσει και τα χρονοδιαγράμματα των αλλαγών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται την Δευτέρα, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, να δώσουν το στίγμα των αλλαγών, αλλά και να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στην επόμενη σύνοδο του Νοεμβρίου οι Θεσμοί θα έχουν πλέον διαμορφώσει εκ τού σύνεγγυς την δική τους εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν θα έχει την δικαιολογία της κλειστής Βουλής. «Γι’ αυτό και θα κριθεί για την εφαρμογή του Μνημονίου, με βάση τους νόμους, που θα ψηφίσει», επισημαίνει αρμόδιο στέλεχος, ενώ εξηγεί ότι «το νέο Μνημόνιο είναι δομημένο εμπροσθοβαρώς, με πλειάδα από δικλείδες ασφαλείας για τον- γνωστό από το παρελθόν στους δανειστές- κίνδυνο χρονοκαθυστέρησης». Οι σημαντικότερες δικλείδες συνδέονται με την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ των υποδόσεων του Αυγούστου, αλλά και των 10 συν 15 δισ. ευρώ των τραπεζών.

Φορολογία χωρίς… ισοδύναμα

Μύθος απεδείχθη τελικά η δήθεν… μάχη της κυβέρνησης για ισοδύναμα, αφού οι φόροι είναι προ των πυλών:

– Αυτόματες ηλεκτρονικές κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς.

– Αλλαγές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

– Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ.

– Είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

-Πιθανή επαναφορά του τέλους των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία (ή πρόταση για ισοδύναμα).

-Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμη πρόταση).

Καμία ζέση για ελάφρυνση των πολιτών

Την μάχη των ισοδυνάμων δίνει η κυβέρνηση εδώ και κάμποσο καιρό, όπως τουλάχιστον μας λέει, όμως δεν φαίνεται να έχει και τόσο μεγάλη επιτυχία. Αν και έψαχνε τόσο καιρό, ισοδύναμα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, τελικά η πραγματικότητα μας δείχνει ότι δεν βρήκε τίποτα και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Δηλαδή, όπως είδαμε, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών και σταδιακά έως το 2017 θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, με συνακόλουθο την «εκτίναξη» του κόστους ζωής των νησιωτών. Άρα, ισοδύναμα τέλος για τον ΦΠΑ. Ούτε βέβαια σε άλλους δυσβάσταχτους φόρους έχουν βρεθεί ισοδύναμα, όπως το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού σε σχολεία και φροντιστήρια πήγε τελικά στο 23%. Ούτε για τις συντάξεις έχουν βρεθεί, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ, που φτάνουν τα ραβασάκια σε 10 ημέρες.

Ήδη στο Eurogroup της Δευτέρας θα καθοριστούν επακριβώς περίπου 40 μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν νόμος, για να ξεκλειδώσουν οι δόσεις του τρίτου Μνημονίου. Και αυτό είναι η πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων, γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερη μέσα στον Οκτώβρη, που θα αφορά από αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και των επαγγελμάτων.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν νόμοι ταχύτατα, γιατί τα «μαντάτα» από τις Βρυξέλλες είναι αυστηρότατα και λένε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου για να αποδεσμευθούν τα πρώτα 15 δισ. ευρώ, που θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την άλλη μεριά έρχονται μηνύματα από την Γερμανία, που είναι καλά για εμάς αν τηρήσουμε όλα τα προηγούμενα. Κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει τους ευρωπαίους να μειώσει το ελληνικό χρέος περίπου κατά 100 δισ. € και τότε αμέσως το ΔΝΤ θα μπει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Αυτή η μείωση θα γίνει με παράταση του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, μεταφορά γα μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής και με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Αυτό είναι πολύ καλή εξέλιξη αλλά προηγουμένως πρέπει η Κυβέρνηση να ψηφίσει μερικές δεκάδες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Οποιαδήποτε αλλαγή ζητηθεί από την Αθήνα είτε σε στόχους είτε σε απαιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύεται αντιστοίχως από ισοδύναμα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν και αποδεκτά από τους δανειστές. Το «crashtest», ωστόσο, με τους δανειστές αφορά στους δύο μεγάλους πυλώνες της λίστας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια», καθώς και τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αυτοί λοιπόν κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος. Και τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο, το αργότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα