Τρέχουν στους δικηγόρους…

Toυ Σταύρου Μονεμβασιώτη

Τα τηλέφωνα των δικηγορικών γραφείων άρχισαν και πάλι να χτυπάνε, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες σπεύδουν να ζητήσουν νομική συνδρομή για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες δικαστικής ή εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους τους.

Μεγάλος φόβος είναι για τους περισσότερους η εκχώρηση της διαχείρισης ή ακόμη και η πώληση του δανείου τους σε ένα από τα distress funds που έχουν καταφτάσει ήδη

στη χώρα μας, μπαίνοντας στη «σειρά» για αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα διεκδικήσει στο πλαίσιο της νέας φάσης διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος (τριών ή περισσότερων χρόνων) για μια σειρά «ευαίσθητων κατηγοριών δανειοληπτών», όπως είναι όσοι έχουν στεγαστικά πρώτης κατοικίας, μικρά καταναλωτικά δάνεια, ή δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος, τα δάνεια αυτών των κατηγοριών δεν θα μπορούν να πουληθούν στα ξένα funds.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων αυτών, για παράδειγμα σε συνεργασία με την τράπεζα που τα εξέδωσε αρχικά. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα μπορούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και εποπτεία, να αναχρηματοδοτούν τα δάνεια αυτά, προκειμένου να αποκτούν ρευστότητα οι τράπεζες, να εξυγιαίνεται το χαρτοφυλάκιό τους και να διευκολύνεται ο δανειολήπτης στην καταβολή μικρότερων δόσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, η αρχική διευθέτηση μέσω αναχρηματοδότησης (νέου δανείου) θα προβλέπει ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, στο πλαίσιο του οποίου το fund θα μπορεί να κάνει υποδείξεις και να ζητά συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένεται να υιοθετήσει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια κατά το στάδιο αδειοδότησης των συγκεκριμένων funds, ελέγχοντας όχι μόνο την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητά τους, αλλά ψάχνοντας εξονυχιστικά και όλα τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι στην ελληνική αγορά θα μπουν οι πιο αξιόπιστες προτάσεις της συγκεκριμένης -άγνωστης μέχρι σήμερα στη χώρα μας- αγοράς.

Αξιοποιώντας τα νέα νομικά εργαλεία οι δανειολήπτες και προσφεύγοντας σε εξειδικευμένους δικηγόρους, προσπαθούν αυτήν την περίοδο να επιτύχουν μερική διαγραφή χρέους, συμφωνία για πληρωμή μόνο τόκων, μειωμένες δόσεις, περίοδο χάριτος, αναβολή πληρωμής κάποιων δόσεων, κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση επιτοκίου, κ.ο.κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα