Τρία παιδιά Πάτρα: Ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα, με τα στοιχεία από τα τελευταία λεπτά πριν από την κατάληξη του μεγαλύτερου παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Περικλής Νταβλούρος, καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου, αναφέρθηκε στον θάνατο του παιδιού και στη χρήση του απινιδωτή. «Ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας

δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν θάνατο» δήλωσε ειδικότερα ο γιατρός.

Όπως εξήγησε στο Mega ο κ. Νταβλούρος, η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να σταματήσει με δύο τρόπους: είτε ως αποτέλεσμα μίας πολύ άσχημης ταχυκαρδίας, στην οποία χρειάζεται ο γιατρός να δώσει ηλεκτροσόκ, είτε από βραδυκαρδία. «Ο βηματοδότης προφυλάσσει από τις βραδυκαρδίες, ενώ ο απινιδωτής από τις κακές ταχυκαρδίες. Οι σύγχρονοι εμφυτευμένοι απινιδωτές είναι και βηματοδότες, το ανάποδο δεν ισχύει», είπε ειδικότερα ο γιατρός. Η Τζωρτζίνα διέθετε το σύγχρονο μηχάνημα. Ο κ. Νταβλούρος εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα του απινιδωτή ανέρχεται γύρω στο 98%, γι’ αυτό και ασθενείς, παιδιατρικοί και ενήλικες που φέρουν τέτοιες συσκευές, τελικά πεθαίνουν από καρδιολογικά αίτια.

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί»

«Το μηχάνημα δεν μπορεί να δώσει σήμα εάν η καρδιά δυσλειτουργεί. Μία καρδιά που λειτουργεί τέλεια μπορεί να κάνει αρρυθμίες. Το σωστό είναι ότι το μηχάνημα δεν έχει καταγράψει κάποια κακή αρρυθμία, δεν καταγράφηκε κάποιος από τους μηχανισμούς αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Ακόμα και από ελληνικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί με αιφνίδιους θανάτους σε νεαρά άτομα, το 65% είχαν ταυτοποίηση καρδιολογική, το 17% ήταν αίτια που δεν οφείλονταν σε καρδιά και στο 18% δεν βρέθηκε κανένα αίτιο», είπε.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη Τζωρτζίνα μίλησε στην ΕΡΤ για τις εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες, όπως τις χαρακτήρισε, που διατυπώνονται δημοσίως για τα αίτια θανάτου της μικρής από την Πάτρα. «Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», δήλωσε.

Ο απινιδωτής μπήκε για να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατος

Ο γιατρός που εξέτασε την Τζωρτζίνα, το τρίτο κοριτσάκι της ίδιας οικογένειας που έχασε τη ζωή του, ανεξήγητα, μέσα σε τρία χρόνια δήλωσε: «Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα». Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως ανέφερε στην εκπομπή «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».

«Μέσα στο πλαίσιο της έρευνας είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς και τα παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να δούμε όλο το γονιδίωμα και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Πρέπει να ολοκληρωθεί όλος ο έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός, που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατρός Ελένη Φρυσίρα, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για τους αιφνίδιους θανάτους τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της οικογένειας που ζήτησε να σταματήσει η συκοφάντησή της ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής δήλωσε ότι η προσπάθεια εξιχνίασης των θανάτων δεν είναι πάντα εύκολη.

«Υπάρχουν και τεχνικής φύσεως προβλήματα που μπορεί να δυσκολεύουν ένα σαφές αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι επιγενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν», είπε η κ. Φρυσίρα και συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ευρημάτων. Την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης φουντώνει και στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το τμήμα Ανθρωποκτονιών που διερευνά τα αίτια των ανεξιχνίαστων θανάτων των ανήλικων κοριτσιών, η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής απέφυγε να σχολιάσει γιατί οι γιατροί έγραψαν «απροσδιόριστη αιτία θανάτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρία, Πάτρα, Τζωρτζίνας,tria, patra, tzortzinas