Τρία παιδιά Πάτρα: Πλήθος καταθέσεων γιατρών τις επόμενες μέρες

Μπαράζ καταθέσεων τις επόμενες μέρες για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα. Σύμφωνα με το Mega, αναμένεται να καταθέσουν στις Αρχές 15 γιατροί που έχουν γνώση των περιστατικών. Μεταξύ αυτών, είναι και επτά ιατροδικαστές. Για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα καθώς οι μικρές πέθαναν με διαφορά λίγων ετών από διαφορετικά, όπως φαίνεται, αίτια.

Αυτό κρίνεται πολύ παράξενο από τους ειδικούς. Η 4χρονη Μαλένα πέθανε

το 2019, η λίγων μηνών Ίριδα το 2019, και πριν από λίγες μέρες έχασε τη ζωή της και η 9χρονη Τζωρτζίνα. Στο μεταξύ οι γονείς των τριών κοριτσιών έχουν σήμερα, Κυριακή, συνάντηση με τους δικηγόρους που έχουν ορίσει, προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Οργή από ιατροδικαστή για όσους μιλούν χωρίς να ξέρουν για τον θάνατο των τριών παιδιών

Για τη σύγχυση που μπορεί να επιφέρει η οποιαδήποτε τοποθέτηση όσων γιατρών δεν γνωρίζουν το θέμα,  μίλησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών κυρία Αγγελική Τσιόλα, την ώρα που αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των τριών παιδιών όπως ανέφερε η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα  Μαστοράκου.

«Σχετικά με  την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό τόσο στην οικογένεια που πενθεί όσο και στις Προανακριτικές και Ανακριτικές Αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα: Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος ιατρών, που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, ιδιώτες Ιατροδικαστές οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους Προέδρων – Αντιπροέδρων – Γραμματέων κ.ο.κ- μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των νοσηλειών

»Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των Αρχών της Δεοντολογίας Ιδιώτες Ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, στα Πανεπιστημιακά και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας». Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα  Μαστοράκου δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση του MEGA ότι όλοι οι φάκελοι των  νοσηλειών των παιδιών θα ανοίξουν προκειμένου η επιστήμη και η δικαιοσύνη να δει ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος.

«Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Αναμένουμε να ανοίξει η δικαιοσύνη τις διαδικασίες κλήσης των θεραπόντων γιατρών που ασχολήθηκαν με τα περιστατικά. Υπήρχαν νοσηλείες σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας και σε άλλα δύο στην Αθήνα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των νοσηλειών ώστε η επιστήμη και η δικαιοσύνη να δει ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος», είπε χαρακτηριστικά  η κυρία Μαστοράκου.

Τρία διαφορετικά περιστατικά, με διαφορετικό ιστορικό

«Υπάρχουν τρία διαφορετικά περιστατικά, με διαφορετικό ιστορικό που κατέληξαν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Το μικρό παιδάκι των 6 μηνών πέθανε στο σπίτι, η έκθεση αναφέρει σπάνια καρδιολογική πάθηση. Για το μεσαίο παιδί υπήρχε διαγνωσμένη λευχαιμία. Η καταγραφή έλεγε ότι πήγαινε καλά και μέσα στο νοσοκομείο κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς δυνατότητα ανάνηψης. Το τρίτο παιδάκι είχε νοσηλευτεί με σπασμούς, υπήρχε μεγάλη φροντίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, αλλά και αυτό κατέρρευσε μέσα στο νοσοκομείο. Έκαναν ανάνηψη 45 λεπτά, το έφεραν στη ζωή, έμεινε νευρολογικό υπόλειμμα, πήρε τελικά εξιτήριο το παιδί. Έγιναν όλες οι εξετάσεις και τελικά κατέληξε και αυτό το παιδί αναπάντεχα», πρόσθεσε η ίδια.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όταν απαιτηθούν νέα στοιχεία, αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε ένα εύρημα, δίνεται εντολή και γίνεται εκταφή. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι. Μένει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εξετάσεις του τρίτου θανάτου. Έχουμε ένα νέο στοιχείο. Ακούω εδώ και 2 ημέρες έναν από τους θεράποντες γιατρούς να τονίζει ότι έχει κάνει ενδελεχή γενετικό έλεγχο στο παιδί. Θα επιβεβαιώσουμε την ορθότητα αυτών των εξετάσεων, και φαίνεται ότι οι γενετικές εξετάσεις είναι καθαρές. Άρα σύνδεση των τριών θανάτων από κάποιο γενετικό λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει. Αν έχουμε αποκλείσει το γενετικό υπόβαθρο, πάμε σε άλλη κατεύθυνση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λέων.

Έκκληση της οικογένειας να «πέσουν» οι τόνοι

«Η δήλωση του θεράποντος ιατρού είναι πολύ σημαντική. Κάτι που δεν μπορούμε να διαγνώσουμε με την ιατροδικαστική διερεύνηση είναι οι αρρυθμίες. Έχουμε ένα μηχάνημα, και βλέπουμε ότι ακόμα και οι αρρυθμίες αποκλείονται. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού θα μας δώσει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Όταν ένα παιδί είναι νοσηλευόμενο σε ένα νοσοκομείο, ένα σφάλμα, μία ενέργεια εσκεμμένη, μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.

Μιλώντας για το θέμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε πως «πρέπει να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, να αποκλείσουμε κάθε σπάνιο γενετικό αίτιο. Η οικογένεια κάνει έκκληση να ρίξουμε τους τόνους. Πρέπει οι γιατροί και οι δικαστικές αρχές να δώσουν φως στην υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη θλίψη στους θεράποντες ιατρούς της Πάτρας και φαντάζομαι και των Αθηνών για αυτή την οικογένεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα