Τριχόπτωση μετά από κορονοϊό: Οι εξηγήσεις των ειδικών

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών με COVID-19 υποφέρουν από τριχόπτωση εντός έξι μηνών από τη μόλυνση, με τις γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν αρκετά μακροπρόθεσμα συμπτώματα στη Γουχάν της Κίνας, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και διαπίστωσαν ότι 359 από τους 1.655 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο εμφάνισαν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε επίσης

ότι η κόπωση, δύσπνοια, ζάλη και πόνος στις αρθρώσεις ήταν «κύρια μακροχρόνια συμπτώματα» του κορονοϊού. Οι συγγραφείς της έρευνας δήλωσαν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία εξαιτίας της COVID-19 παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό ασαφείς». Η μελέτη αφορούσε ασθενείς που είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Σιν Γιν Ταν μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020 έχοντας αποθεραπευτεί.

22% των ασθενών υπέφεραν από τριχόπτωση

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για έξι μήνες. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι το 63% των ασθενών εμφάνισαν κόπωση ή μυϊκή αδυναμία, 26% υπέφεραν από προβλήματα ύπνου, 23% είχαν άγχος ή κατάθλιψη και 22% υπέφεραν από τριχόπτωση. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι το 76% των ασθενών ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την έναρξη του πρώτου συμπτώματος, με την αναλογία αυτή να είναι υψηλότερη στις γυναίκες.

Οι ασθενείς που νόσησαν βαριά από τον ιό είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία και κατάθλιψη. Σε μια τριμηνιαία έρευνα παρακολούθησης 538 ασθενών με COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η σωματική εξασθένιση ή η κόπωση, η πολύπνοια μετά από δραστηριότητα (ταχεία αναπνοή ή λαχάνιασμα) και η αλωπεκία ήταν πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες».
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ακόμη ότι οι γυναίκες ασθενείς και όσοι νόσησαν σοβαρά από τον ιό κινδυνεύουν περισσότερο από «επίμονα ψυχολογικά προβλήματα», όπως το άγχος και το στρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα