Τσίπρας: Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη, αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση

Για «πρωτοφανή οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης, που μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας, του χρέους», ανέφερε, αρχίζοντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και καταχειροκροτούμενος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Όχι

δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα, δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές τις οικονομικής κρίσης, όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας στη συνέχεια ευρεία αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων, η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος. Θέλουμε λύση, όχι ρήξη. Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη, αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση».

«Κάποιοι θέλουν τεχνητά να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν ομοφωνίας των 18 στο Eurogroup», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν από το χθεσινό Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Κινούμενοι στα όρια των κόκκινων γραμμών μας, αποδεχθήκαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο κ. Ντεϊσελμπλούμ αντικατέστησε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος με άλλο 15 λεπτά πριν από το Eurogroup, προκειμένου να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η κίνηση αυτή αποσκοπούσε να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση σε μη συμφωνία χθες το βράδυ. Πρόσθεσε πως «με το νέο κείμενο ζητούσαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και των μέτρων της και να προχωρήσει σε μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα».

Εξάλλου, έκανε ειδική αναφορά και στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε, «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χθες στο Eurogroup έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Θα ήθελα με φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, να μη λυπάται του λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα», τόνισε εμφατικά και έσπευσε στη συνέχεια να χαρακτηρίσει «ατυχή» τη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αυγή και απεικόνιζε τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, «που δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό». «Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας», δήλωσε.

«Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, και για να προστατεύσουν τη σταθερότητα στην εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι βαθύτητα πολιτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις».

Εξάλλου, προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοσχεδίων (την Πέμπτη) για άμεσα μέτρα προστασίας της κατοικίας των πολιτών και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις». Γνωστοποίησε ότι «οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ψηφιστούν το αργότερο έως την Παρασκευή το βράδυ και με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να παρέα ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».

Είπε επίσης, πως θα κατατεθεί και άλλο νομοσχέδιο που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα ν/σ που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, «τις μεγάλες παράπλευρες απώλειες της λάθος συνταγής του μνημονίου».

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα