Τσίπρας: Ενδιάμεση συμφωνία -«ανάσα» για τον ελληνικό λαό

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους, παρά του αντιθέτου λεγόμενα…), με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός έκανε κατ” ουσίαν τον απολογισμό των κυβερνητικών

πεπραγμένων από τη στιγμή, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, με τις επαφές που εκείνος και ο υπουργός Οικονομικών είχαν στο εξωτερικό, το κλίμα που αντιμετώπισε η νέα ελληνική κυβέρνηση, με ποιες συμμαχίες προχώρησε και τι συγκρούσεις έκανε, με τη διαπίστωση ότι το κλίμα αυτό βελτιωνόταν από Eurogroup σε Eurogroup για να φτάσει η χώρα να κατακτήσει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Γενικά, ο κ. Τσίπρας έκανε διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από μνημόνιο, ανέφερε ως επίτευγμα την απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας και έκανε λόγο για μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει «ανάσα» στον ελληνικό λαό.

Μίλησε επίσης για αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική «ασφυξία» και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα εκτίμησε ως επιτυχία το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σε ό, τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα κάλεσε υπουργούς και βουλευτές να προσέξουν, με τη χαρακτηριστική επισήμανση, ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα διαπραγμάτευσης αλλά και διακυβέρνησης».

Παρέπεμψε εξάλλου και στη δήλωση που έκανε το περασμένο Σάββατο από το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένοντας πως οι προκλήσεις της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι πολλές, πως το πρώτο βήμα έγινε, αλλά απομένουν πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Τέλος, οριοθετώντας τους στόχους από εδώ και πέρα υπερτόνισε τα εξής: Υλοποίηση των μέτρων της λίστας, χτίζοντας συγχρόνως τις σχέσεις αξιοπιστίας με τους πολίτες σε συνέχεια του πρώτου αυτού μήνα. Σχέσεις αξιοπιστίας όμως και έναντι των εταίρων, που πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση διατεθειμένη να κάνει τις μεγάλες τομές στα ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες.

Πηγή: avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα