Τσίπρας: «Η διαπραγμάτευση δεν σταματά με το κλείσιμο της συμφωνίας»-Τι είπε για τους αγρότες

Τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, η στρατηγική ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου όσο και τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση εργασίας ήταν παρών και ο υπουργός

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

«Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε: «Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν το εισοδηματά τους αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι έγιναν τέσσερις» και επανέλαβε ότι «αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Ευρωβουλής».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα» και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα». «Εμείς ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτά τα στενά όρια, δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ” όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο επισήμανε ότι «βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών».

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους, που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

«Στόχος είναι να διεκδικήσουμε για την φορολογία η κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50 και όχι στο 100%», υποστήριξε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκίσιμες γαίες.

Δεσμεύθηκε επίσης για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα «σκληρά»-όπως τα χαρακτηρίζουν-φορολογικά μέτρα που προωθούνται.

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 Αυγούστου, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα