Τσίπρας: Οι προγραμματικές μας δηλώσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο

«Στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας ως απολύτως κρίσιμη την αυριανή διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει

να κρατήσει τη συνοχή της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαπραγματευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και δέχεται τόσους εκβιασμούς».

«Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό, τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό στο οποίο επενδύουν, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».

«Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, ρώτησε τον κ. Σαμαρά, εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας», πρόσθεσε. «Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων, που τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε μάλιστα εκ νέου τον κ. Σαμαρά ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε «ξαναπρόσφερε το ζεσταμένο φαγητό του success story». «Σε ποια χώρα ζείτε; Δεν διδαχτήκατε τίποτα από την ψήφο του ελληνικού λαού;», διερωτήθηκε.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αντίθετα επεσήμανε την ανάγκη για μια «νέα συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες, αλλά πάνω απ΄ όλα θα πρέπει να σέβεται τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του σημείωσε πως «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχει κερδίσει την πρωτοφανή ψήφο εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι η μόνη μας στήριξη και έχουμε ευθύνη να τη διευρύνουμε», είπε και σχολίασε πως «δεν έχει ξαναγίνει Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης του ελληνικού σκοπού».

«Δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω στη χώρα, μόνη στήριξη της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά δέχεται στήριξη και από τους ευρωπαϊκούς λαούς».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό, τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά».

«Αν αποδεχτούμε ότι θα συνεχίσουμε ακριβώς από το σημείο που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα, και μάλιστα στην χώρα που τη γέννησε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα