Τσίπρας: Το δίλημμα είναι «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ»

Ενωτικός ως προς το κόμμα του με σαφείς προσπάθειες συσπείρωσης της βάσης του κόμματός του και αιχμές για όσους αντιδρούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε ψηφοφόρους της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Ο

ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα. Το κόμμα που εμείς θέλουμε είναι βαθειά δημοκρατικό, είναι ένας δημοκρατικός συλλογικός διανοούμενος, που αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στο σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Έχουμε καταλήξει όλοι, σχεδόν ομόφωνα, και υπήρξε απαίτηση της πλατιάς πλειοψηφίας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. ΣΥΡΙΖΑ των μελών του σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικός, πολυτασικός, που δίνει χώρο σε όλες τις γνώμες και επιτρέπει να ανθίζουν όλες οι γνώμες -συλλογικές ή ατομικές».

Έξαλλου άφησε σαφείς αιχμές με πολλούς αποδέκτες ότι «το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγικές μικροομάδων. Απορρίπτουμε την ιδέα ενός κόμματος καρτέλ, ενός κόμματος του κράτους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ μελών μειωμένης ευθύνης».

«Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οφείλουμε να γίνουμε ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φτωχά και νεόπτωχα κοινωνικά στρώματα ενώ στο κοινωνικό αυτό μέτωπο δεν ξεχνάμε – και δεν αγνοούμε – τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας παράλληλα «παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ». «Ο κόσμος αυτός, , παρακολουθεί σήμερα έκπληκτος να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς», υποστήριξε.

Παράλληλα, κάλεσε και όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, «αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα Μνημόνια, δήλωσε πως «είναι ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας – σοκ, που όχι μόνο αμφισβητεί αλλά προχωρά εμπράκτως στην ολική κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων», ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τα διλήμματα της περιόδου ως εξής: «Μνημόνια ή δημοκρατία, μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, είπε πως «εδώ και ένα χρόνο η Δημοκρατία στην Ελλάδα συρρικνώνεται, το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο, ακόμα και η στοιχειώδης τυπική διάκριση των εξουσιών καταργείται». «Η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων και για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα