Τσουνάμι έμμεσων φόρων 1,8 δισ ευρώ για να κλείσει η συμφωνία

Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα κληθεί να βάλει, για άλλη μια φορά, ο δύσμοιρος Έλληνας φορολογούμενος που βλέπει το εισόδημά του να ροκανίζεται, συνεχώς, από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Στην προσπάθειά του να «βουλώσει» το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016-2018, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο τραπέζι μια σειρά από ανατιμήσεις σε μια σειρά έμμεσων φόρων στο συνολικό πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ που φέρνουν τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Φοροκαταιγίδα προς έγκριση

Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφωνήσουν τότε

θα ξεσπάσει ένα πραγματικό φορο-τσουνάμι που θα επιφέρει αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, όπως για παράδειγμα κατά 0,10 ευρώ στην αμόλυβδη βενζίνη.

Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για να κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία συνεχίζονται με τους πιστωτές, παρά την «εκρηκτική» ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks και τις ανταλλαγές επιστολών από Αλέξη Τσίπρα και Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ εμφανίζονται, ωστόσο, αισιόδοξοι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελούν απόπειρα επίδειξης δύναμης.

Δυσβάσταχτα μέτρα για τους πολίτες

Η νέα φορολογική «λαίλαπα» που προωθεί η κυβέρνηση αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ και φτάνει στο 1% του ΑΕΠ!

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πειστούν οι θεσμοί ότι είναι εφικτό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2018 χωρίς να πέσει «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις.

Τι προτείνει η Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των έμμεσων φόρων η Αθήνα μιλάει για αυξήσεις:

– Στον ΕΦΚ στα καύσιμα

– Στον ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα ποτά

– Στον φόρο στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

– Στα τέλη στη συνδρομητική τηλεόραση και την κινητή τηλεφωνία

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μετά το σαφές «όχι» των πιστωτών για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, προσανατολίζεται ένα τέλος επί των τραπεζικών επιταγών της τάξης 0,15 ευρώ.

Εάν το κυβερνητικό σχέδιο «περάσει», τότε τη νέα επιβάρυνση θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις στις οποίες εκδίδουν σήμερα μπλοκ επιταγών οι ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα