Βαλλιστικούς πυραύλους στη Γκουάμ στέλνουν οι ΗΠΑ

Αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα στείλουν στο αμερικανικό νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, απαντώντας έτσι στον «πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα

έχει μετακινήσει έναν, κατά τα φαινόμενα, πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudan στις ανατολικές ακτές της.

Το Γκουάμ έχει αναφερθεί από τον Βορρά ως ένας από τους πιθανούς στόχους επίθεσης, μαζί με τη Χαβάη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Εμποδίζεται η διέλευση στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ

Εν τω μεταξύ η Βόρεια Κορέα για δεύτερη ημέρα σήμερα απαγόρευσε στους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται.

Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.

Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Με το πέρασμα, ωστόσο, του χρόνου το συγκρότημα έγινε μια πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα.

Το συγκρότημα παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, με εξαίρεση μια ημέρα το 2009 και η διέλευση των συνόρων γινόταν κανονικά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν έχει ανακοινώσει πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι απαγορεύσεις, αλλά δήλωσε ότι οι εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν.

Νέα απειλή για επίθεση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται ο απειλές για πυρηνικό χτύπημα σε βάρος των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.

«Έχουμε ενημερώσει επίσημα τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η ολοένα κλιμακούμενη εχθρική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και απερίσκεπτη πυρηνική απειλή τους θα καταστραφεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Τσακ Χέιγκελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν σοβαρά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ, δεδομένων των πυρηνικών και πυραυλικών της δυνατοτήτων, αλλά και της «φιλοπόλεμης ρητορικής της».

«Αντιμετωπίζουμε τις απειλές τους με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε ο κ. Χέιγκελ από το βήμα του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας, στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα