Βαρουφάκης: Δεν χάσαμε χρόνο- Θα στείλουμε και άλλη λίστα με προτάσεις

Για «ένα σημαντικό για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», έκανε λόγο μετά το χθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και διέψευσε το γεγονός ότι χάθηκε χρόνος, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της ‘’περιόδου γέφυρας’’».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης

που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή». «Σε μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου».

Επίσης όσον αφορά στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κινείται στο πλαίσιο αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις την Τετάρτη, η ελληνική πλευρά θα δώσει στους θεσμούς τα στοιχεία που χρειάζονται, παράλληλα ξεκινούν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση. Ο κ. Βαρουφάκης στο σημείο αυτό επεσήμανε πως «το σύνολο των θεσμών έχει εγγυηθεί πως με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά παράλληλα και η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά».

«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης διευκρίνισε ότι εμείς υποβάλαμε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβάλουμε άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουμε και θα κριθούμε.

Σχετικά με την σφοδρή κριτική που φέρεται πως δέχθηκε κατά το Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα», ωστόσο διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». «Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος τύπος.

«Για μένα είναι δυστυχές ότι μερίδα του Τύπου και μάλιστα μιας τόσο έγκριτης εφημερίδας χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές», δήλωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι ο τίτλος που έδωσε η ιταλική εφημερίδα στη συνέντευξη που της παραχώρησε, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο των όσων είπε. «Απάντησα σε υποθετική ερώτηση, τι θα κάναμε αν η ευρωζώνη απέρριπτε όλες ανεξαιρέτως τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος.

Σε ό, τι αφορά στον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, σχολίασε: «Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».

Όσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «Κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα