Βαρβάκειο: Στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου προσωρινά 133 αλλοδαποί

Βαρβάκειο:  Εκατόν σαράντα τρεις αλλοδαποί, από τους οποίους οι περισσότεροι μεταφέρονται ήδη στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου, ζούσαν μέσα στο νεοκλασικό κτήριο που εκκένωσε το πρωί η Αστυνομία μετά από επιχείρηση. Το νεοκλασικό, στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, που χρησιμοποιείτο μέχρι το 2013 ως Γυμνάσιο και Λύκειο, το γνωστό παλαιότερα ως «Βαρβάκειο» βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2014. Στη διάρκεια της επιχείρησης, εντός του κτιρίου, εκτός των αλλοδαπών, βρέθηκε και Έλληνας φωτορεπόρτερ, ο οποίος τραβούσε φωτογραφίες των αλλοδαπών, αποτυπώνοντας τις συνθήκες

διαβίωσης οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν και τον φωτορεπόρτερ μαζί με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι προσαχθέντες στη διεύθυνση Αλλοδαπών για καταγραφή και έλεγχο στοιχείων, ήταν 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανήλικοι. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο που ακολούθησε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου οδηγήθηκαν,  προέρχονται από Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μάλι, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Ιράν και Μαρόκο. Δέκα από τους παραπάνω αλλοδαπούς δεν μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου, καθώς κρατούνται για διοικητική απέλαση. Αυτό γιατί δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην χώρα μας.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Βαρβάκειο: 133 στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου

Έτσι στη δομή της Κορίνθου, όπου φιλοξενούνται και οι αλλοδαποί που βρέθηκαν σε άλλα δύο κτίρια στα τέλη της εβδομάδας, μεταφέρθηκαν 133 άτομα. Αργότερα, διευκρινίζει η Αστυνομία, θα μεταφερθούν, σε άλλες δομές φιλοξενίας. Σε βάρος του φωτορεπόρτερ σχηματίστηκε δικογραφία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Ποιο ήταν το κτίριο που εκκενώθηκε

Σχετικά με το κτίριο που εκκενώθηκε, αναφέρει η Αστυνομία σε επίσημη ανακοίνωση, σημειώνεται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό, ανεγέρθηκε νέο κτίριο. Στο κτίριο αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο και Λύκειο), μέχρι το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα