Βασίλης Κικίλιας: Το ΕΣΥ αναβαπτίστηκε στη συνείδηση των Ελλήνων

Βασίλης Κικίλιας: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Πέννυ Μπουλούτζα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει πως «τα νοσοκομεία, όπως και όλη η κοινωνία, περνούν σε μια νέα πραγματικότητα». Όσον αφορά στο ΕΣΥ, τόσο από άποψη υποδομών, όσο και εμψύχου δυναμικού, τονίζει πως πέτυχε

έναν άθλο στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας και αναβαπτίστηκε στη συνείδηση των Ελλήνων. «Καταφέραμε, βάσει του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει και των πολύτιμων δωρεών που λάβαμε, να αναβαθμίσουμε την υλικοτεχνική υποδομή και τις δυνατότητές μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα την επόμενη μέρα. Πετύχαμε όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια, αλλά επειδή νικήσαμε την νοοτροπία και τις αδυναμίες του χθες.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ξεκινά η σταδιακή επανεκκίνηση των χειρουργείων στο 50% του μέσου όρου των επεμβάσεων που έγιναν το 2019, στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ομοίως επανεκκινεί η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Όλα έπειτα από σύσταση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και με απόλυτη προτεραιότητα στους ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους.

Βασίλης Κικίλιας: Τι θα γίνει με τον συγχρωτισμό στα εξωτερικά ιατρεία

Όσον αφορά στα φαινόμενο συγχρωτισμού στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ο υπουργός, διευκρίνισε ότι  «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην παρατηρείται συγχρωτισμός, ιδιαίτερα στις εφημερίες. Υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το οποίο περιλαμβάνει την αυτονόμηση των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία και τη διασύνδεσή τους με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ.

« Στόχος μας να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών πώς αντιμετωπίζεται πραγματικά το επείγον. Στην περίπτωση που τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα ιατρεία επειγόντων βρίσκονται στον ίδιο χώρο, θα λάβουμε μέριμνα, ώστε να λειτουργούν τις ημέρες που το νοσοκομεία δεν είναι σε εφημερία. Επιπλέον, κάθε ασθενής, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή του, θα πρέπει να προσέρχεται στο νοσοκομείο χωρίς συνοδό», τονίζει ο Βασίλης Κικίλιας.

Αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

«Στόχος μας είναι οι 1200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας, και συμπληρώνει: «Να φτάσουμε δηλαδή για πρώτη φορά ως χώρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ».

Τι θα γίνει το φθινόπωρο

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς θα προετοιμαστεί το ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα επιδημίας το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε: «Έχουμε εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης από τον προηγούμενο Ιανουάριο. Οι βασικές του γραμμές δεν αλλάζουν. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε, φιλοδοξούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι. Πρώτον, περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Δεύτερον, νέο προσωπικό στο ΕΣΥ. Τρίτον, περισσότεροι εμβολιασμοί για H1N1. Το 2019 εμβολιάσαμε 1 εκ. παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φέτος φιλοδοξούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Τέταρτον, επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Πέμπτον, αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών. Σημασία όμως δεν έχει μόνο το ΕΣΥ, αλλά το ΕΜΕΙΣ. Για να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί πρέπει να επιδείξουμε κοινωνική υπευθυνότητα. Δηλαδή να εφαρμόσουμε, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, φυσικής απόστασης, προφύλαξης και προστασίας».

Οι «ήρωες πίσω από τις μάσκες».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «οι άνθρωποι του ΕΣΥ, ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, όλοι οι επαγγελματίες υγείας, έδωσαν με αυταπάρνηση τον καλύτερό τους εαυτό. Η ανταμοιβή τους είναι αξιακή μας υποχρέωση. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στη νέα γενιά για το τι πραγματικά αξίζει στη ζωή και να αναδημιουργήσουμε τα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη, με απόφαση του Πρωθυπουργού, έχουν λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ μελετώνται και άλλοι τρόποι επιβράβευσής τους. Για εμένα, αυτοί που δούλεψαν στις ΜΕΘ και στις μονάδες COVID-19 για να σώσουν συνανθρώπους μας, είναι «οι άγιοι της διπλανής πόρτας».

Δείτε ακόμηΚαι επιτέλους, βγαίνουμε! Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα πραγματικότητα“Σφαγή” στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Βαξεβάνη – “Ο αποτυχημένος Σκουρλέτης και ο υποστηρικτής”Έξι εβδομάδες, 42 μέρες και 1008 ώρες…

Keywords
Τυχαία Θέματα