Βάσιμες ελπίδες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων

από τον Στράτο Ιωακείμ

Το 2014 γεννά μεγάλες προσδοκίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ενεργοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δημιούργησε βάση δεδομένων που περιλαμβάνει την πλήρη επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρεία

PGS.

Η σχεδίαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταρτίζεται το ίδιο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν εκ των προτέρων ευαίσθητες περιοχές. Με την ολοκλήρωση της μελέτης ερμηνείας των δεδομένων της PGS στα τέλη Μαΐου, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική μελέτη και ο σχεδιασμός των οικοπέδων, για να βγει η προκήρυξη τον Ιούνιο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα τρίμηνο για την υποβολή προσφορών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, «από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα».
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece Mega Project» περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Προσμονή για μεγάλα έσοδα

Το φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπαίνει στην τελική ευθεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να χαρακτηρίζει τη μέχρι στιγμής εικόνα «ως αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις που υπολογίζουν τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τον τομέα των υδρογονανθράκων σε ορίζοντα 25 - 30 ετών στα 150 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των κοιτασμάτων στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο. Εν τω μεταξύ, έκλεισαν όλα τα ζητήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ των αναδόχων επενδυτών και του υπουργείου Οικονομικών με βασικότερο το θέμα της διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας αφού οι εν λόγω συμβάσεις εκτείνονται σε ορίζοντα 35ετίας. «Εχουμε πια ένα σχέδιο σύμβασης που θα μας βοηθήσει να τρέξουμε τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων πιο γρήγορα», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία προσαρμογής των συμβάσεων με τη νομοθεσία ήταν επίπονη και για το Δημόσιο και για τους επενδυτές.

Προκήρυξη ενδιαφέροντος στο β' εξάμηνο του έτους

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές ώστε να πλειοδοτήσουν για τις άδειες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, το β’ εξάμηνο του έτους, αναφέρει το Bloomberg. Στόχος είναι η προκήρυξη να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοσίευση τον Ιούνιο, δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κα. Σοφία Σταματάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει όλους τους όρους και τις λεπτομέρειες καθώς και τα απαιτούμενα έγγραφα και έναν χάρτη των πεδίων εξερεύνησης, προσθέτει. «Όταν η προκήρυξη δημοσιευθεί, κάτι το οποίο χρειάζεται 1-2 μήνες, η περίοδος υποβολής προσφορών ξεκινάει η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 90 μέρες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης», δηλώνει η κα Σταματάκη.

3 τα σημεία του ενδιαφέροντος
Από το σύνολο των περιοχών που καλύπτουν τα κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας της «ανοικτής πρόσκλησης» σχεδιάζεται να προωθηθούν οι ακόλουθες:

Πατραϊκός Κόλπος
Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 Mmbbls. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα
Ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).
Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στους βαθείς αυτούς στόχους, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδος. Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls.
Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

3. Δυτικό Κατάκολο
Κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 MMbbls σε βάθος 2400-2600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα