Βελτιωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Καλύτερη εικόνα από την προβλεπόμενη παρουσιάζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς σε ετήσια βάση παρουσιάστηκε μειωμένο κατά 39% και διαμιρφώθηκε στα 12,85 δισ. ευρώ στο 11μηνο, με το πρωτογενές έλλειμμα να ανέρχεται στα 1,41 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Οι προβλέψεις είναι ότι, σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

-Το έλλειμμα

ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ (6,7% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (δηλαδή του Κρατικού Προϋπολογισμού χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι μειωμένο κατά 39%.

-Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 520 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη φετινή χρήση δεν έχουμε την επανάληψη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που πέρυσι, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, είχαν ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Αυτή η ενθαρρυντική εικόνα των εσόδων παρατηρείται και κατά το Δεκέμβριο, καθώς, ενδεικτικά, ως τα μέσα του μήνα, τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, κυρίως από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), έχουν υπερκαλύψει ήδη κατά 3,5% το μηνιαίο στόχο και κατά 3,6% το συνολικό ετήσιο στόχο, ενώ τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των ενεργειακών προϊόντων διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

-Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 (από μείωση κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία είναι μάλιστα αυξημένες σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ σημαντικά μειωμένες είναι οι λειτουργικές, κυρίως καταναλωτικές, δαπάνες.

-Το μήνα Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Πάντως, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Ηδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν εκταμιεύσει το 100% της ετήσιας πίστωσής τους ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ (100,6%), ο ΕΟΠΥΥ, και ο ΟΑΕΕ, ενώ το ΤΑΠ-ΟΤΕ είχε αντλήσει το 99,9% και το ΝΑΤ το 98,6%. Το οικονομικό επιτελείο θα κατευθύνει πόρους από άλλους κωδικούς για να καλύψει τις ανάγκες των ταμείων τον τελευταίο μήνα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των εσόδων, η ικανοποιητική τους πορεία αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση έναντι των επικαιροποιημένων στόχων:

1. στο φόρο εισοδήματος (κατά 280 εκατ. ευρώ),

2. στους λοιπούς άμεσους φόρους, ιδίως δε της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 115 εκατ. ευρώ),

3. στους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. ευρώ),

4. στους φόρους ασφαλίστρων (κατά 63 εκατ. ευρώ),

5. στα μη φορολογικά έσοδα (κατά 76 εκατ. ευρώ),

6. στις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 158 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «παρά την ικανοποιητική αυτή εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καλύτερη από τις προβλέψεις, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη» και συμπλήρωσε ότι «σε συνθήκες σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας και βελτίωσης του «κλίματος» στο εξωτερικό και το εσωτερικό, έχει αρχίσει η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα