Βελτίωση του κρατικού ελλείμματος

Σαφή βελτίωση του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012 καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών. Στα 12,482 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1,412 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος ήταν για 15,214 δισ. ευρώ και για πρωτογενές έλλειμμα 4,202 δισ. ευρώ.

Βελτίωση παρουσιάζει επίσης το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,190 δισ. ευρώ 4,511 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το έλλειμμα του κρατικού

προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για πρώτη φορά σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 733 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,103 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35,158 δισ. ευρώ) κατά 2,055 δισ. ευρώ. Παρουσιάζονται ωστόσο αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2011. Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι παρά την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Υστέρηση παρατηρείται επίσης στις εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης όπως και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους του οκταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 45,586 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,786 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (50,372 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όλες σχεδόν οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,3% (ή 3,170 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Επίσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 14,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).

Keywords
Τυχαία Θέματα