Βιταμίνη d και κορονοϊός: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε

Μια νέα έρευνα που έγινε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ανατρέπει τα όσα ξέραμε για την βιταμίνη D και τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι η εν λόγω βιταμίνη προστατεύει από τον ιό και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (FM-USP), έκαναν μια τυχαία, διπλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή και μας διαψεύδουν. Οι ερευνητές

λένε ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της. Η ομάδα παρακολούθησε 240 εθελοντές και τις αντιδράσεις τους, αφού έλαβαν θεραπεία για συμπτώματα COVID-19 στα νοσοκομείο «FM-USP das Clínicas» και «Ibirapuera Park» στο Σάο Πάολο, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2020.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί στον ιό και έλαβαν θεραπεία με βάση τα τυπικά πρωτόκολλα COVID-19 που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ίσες ομάδες τυχαία. Οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα μια δόση 200.000 μονάδων βιταμίνης D3 διαλυμένη σε φυστικέλαιο. Έδωσαν σε αυτούς της δεύτερης ομάδας αμετάβλητα εικονικά φάρμακα. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να ανακαλύψουν εάν μια υψηλή δόση βιταμίνης D σχετίζεται με βραχύτερη νοσηλεία. Οι  ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό το κομμάτι.

Βιταμίνη D και κορονοϊός

Η έρευνα επίσης δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D έκανε ένα άτομο λιγότερο πιθανό να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή λιγότερο πιθανό να χρειαστεί διασωλήνωση. Η βιταμίνη D φάνηκε επίσης να μην επηρεάζει τη θνησιμότητα, αν και υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη με περισσότερους συμμετέχοντες προτού οι ερευνητές μπορούν να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεχής χρήση της βιταμίνης D δεν μπορεί να έχει κάποιου είδους ευεργετικά αποτελέσματα.

Έχοντας προτείνει ότι μια υψηλή δόση βιταμίνης D δεν αποτελεί λύση για την COVID-19, εξετάστηκε αν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει κάποια επίδραση στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει το SARS-CoV-2. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ποσότητα βιταμίνης D που πρέπει να έχει ένα άτομο στην κυκλοφορία του αίματος για να έχει μια καλή υγεία. Αυτό το όριο διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Οι νεότεροι, γενικά υγιείς άνθρωποι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (ng / ml), ενώ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, για παράδειγμα, και άτομα με οστεοπόρωση, το ελάχιστο είναι 30 ng / ml.

Keywords
Τυχαία Θέματα