Βίτσας για προσφυγικό: Έχουμε δύο μεγάλα σχέδια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, όπως κι η προηγούμενη με τα χημικά, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αβεβαιότητας κι έλλειψη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο μοναδικός τρόπος για να επιλύσει η ανθρωπότητα τέτοια ζητήματα είναι ο διπλωματικός δρόμος».

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο «Κανάλι της Βουλής».

Ακόμη, ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε ότι «όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις ή απειλή στρατιωτικών επιχειρήσεων, η

ιστορία μας διδάσκει ότι δημιουργούνται προσφυγικές ροές. Είτε προς γειτονικές χώρες είτε προς άλλες χώρες. Άρα αυτό είναι ένα ενδεχόμενο σχεδόν δεδομένο, αν δεν ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση και αν δεν πάμε γρήγορα σε μία διαδικασία σταθεροποίησης της περιοχής κι επανασυγκρότησης».

«Ραγίζει» καρδιές το μήνυμα του πατέρα του λοχία Κούκλατζη

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία υποστήριξε:

«Εμείς θέλουμε να ηρεμήσει η κατάσταση στη Συρία. Μην ξεχνάμε ότι δεν πήρε μέρος το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός σε αυτή την επίθεση. Υπάρχει από το 2005 μία απόφαση του ΟΗΕ μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο, ότι για να γίνουν τέτοιες επεμβάσεις όπως είχαν γίνει στη Λιβύη, χρειάζεται απόφαση του ΟΗΕ».

Όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται «στην ένταση της δράσης των διακινητών. Τον Μάρτιο οι εισροές ήταν περίπου κατά μέσο όρο 64 άτομα, τον Απρίλιο ήταν 126, σήμερα έχουμε 40 στη Μυτιλήνη. Αυτή η συνεχής ροή δυσκολεύει την προσπάθεια τακτοποίησης που κάνουμε. Επιπλέον αρκετές είναι κι οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες».

Λήγει το 18μηνο για τους «8» – Τι αναφέρει ο Κοντονής

Ο υπουργός, αναφερόμενος, στα σχέδια διαχείρισης του προσφυγικού το επόμενο διάστημα σημείωσε: «Έχουμε δύο μεγάλα σχέδια. Το ένα είναι η διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού ως έχει, δηλαδή να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η αποσυμπίεση στα νησιά πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών στα ίδια τα νησιά γίνεται με δύο τρόπους.

Ο ένας είναι η μεταφορά των ανθρώπων που θα πάρουν άσυλο, που έχουν κάνει τις αιτήσεις δηλαδή και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, ο άλλος είναι η περίπτωση όσων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, οι οποίοι με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέψουν ή στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας, «χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, εξειδικευμένο, όπως είναι οι διερμηνείς».

Σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, ο υπουργός εξήγησε ότι «πρόκειται για δύο παλιές οδηγίες της ΕΕ. Αυτό που συζητάμε είναι πώς θα αλλάξουν τα στάδια για τη διαδικασία ασύλου, με ποια λογική θα αλλάξουν, βλέπουμε με βάση την εμπειρία μας, πια, τι προχωράει γρήγορα και τι όχι. Υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις που έρχονται πριν από το 2015, δεν είναι δηλαδή τωρινό το πρόβλημα».

Τι αναφέρει το «στρατόπεδο» της ΝΔ για τον Μπακογιάννη ως Δήμαρχο

Ακόμη, επισήμανε, ότι προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού στην υπηρεσία ασύλου. «Περιμένουμε τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ το επόμενο χρονικό διάστημα για να έρθουν 200 μόνιμοι επιπλέον εργαζόμενοι.

Θέλουμε να διατηρήσουμε τους συμβασιούχους και να προστεθούν κι άλλοι 200. Συνολικά δηλαδή να φτάσουμε τα 1.000 άτομα προσωπικό στην υπηρεσία ασύλου. Εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα των διερμηνέων κι εδώ θέλουμε μεγάλη βοήθεια από την EASO. Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι επιτροπές που αφορούν τις ενδικοφανείς προσφυγές. Αυτή τη στιγμή είναι 12 και θέλουμε να φτάσουμε τις 20. Η αύξηση των επιτροπών ελπίζουμε να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών».

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας, πρόσθεσε ότι «με βάση τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας έχουν επιστραφεί 1.600 άτομα, υπάρχουν όμως οι εθελοντικές επιστροφές που γίνονται σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υπάρχουν οι οικογενειακές επανενώσεις κι η διαδικασία για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν».

Σχετικά με τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο για να γίνει η καταγραφή τους, η οποία βέβαια θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη στον Έβρο».

Τόσκας: «Ξεκινούν πεζές περιπολίες»-ΝΔ: «Τα κάνατε θάλασσα»

Όσον αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και το θέμα του πολιτικού ασύλου ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «όσον αφορά το πολιτικό άσυλο, η διαδικασία για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς είναι πλήρης από τη μεριά της ελληνικής δικαιοσύνης. Εκεί το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Έχουν την δικαϊκή προστασία, τη νομική».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας υποστήριξε: «Υποτίθεται ότι υπάρχει μία συμφωνία, ότι η ΕΕ δίνει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ώστε οι πρόσφυγες που είναι στο έδαφος της Τουρκίας να παραμείνουν εκεί κι ότι παράλληλα θα πρέπει να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής στην Τουρκία. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα και νομίζω ότι αυτή είναι κι η ουσία της κοινής δήλωσης. Οι ροές δημιουργούν νέες ανάγκες διαχείρισης, αυτά είναι ζητήματα που η Ευρώπη πρέπει να τα αντιμετωπίζει μαζί».

Ο κ. Βίτσας ακόμη χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις εξαγγελίες κάποιων Τούρκων αξιωματούχων να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες για εξαναγκασμό».

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε για ακόμη μία φορά το εξής: «Δεν υπάρχουν θέματα κυριαρχίας να συζητήσουμε με την Τουρκία. Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στις βραχονησίδες, στην ενδοχώρα είναι δεδομένη, κατοχυρωμένη από διεθνείς συνθήκες από διεθνή συμφωνία, οι οποίες ήρθαν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα».

Το άρθρο Βίτσας για προσφυγικό: Έχουμε δύο μεγάλα σχέδια εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα