«Βόμβα» από Τόμσεν! «Πλεονάσματα 1,5% ή αποχωρούμε από το Ελληνικό πρόγραμμα»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν, ξεκαθάρισε, πως το ΔΝΤ, θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα προβλέπει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους στόχους θα πρέπει να δείξουν πως θα βγουν τα νούμερα».

Το ΔΝΤ

διαχωρίζει ανοικτά, τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ, ο Πόλ Τόμσεν ξεκάθαρα έδειξε, πως το Ταμείο διαχωρίζει τη θέση του από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν (σ.σ. στο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους ) πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πως θα βγουν τα νούμερα», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε, αν το ενδεχόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα είχε τον ίδιο ορίζοντα λήξης με το πρόγραμμα του ESM, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, είπε: «όντως εάν λαμβανόταν σχετική απόφαση από το Ταμείο τον προσεχή Δεκέμβριο θα απέμεναν μόλις 18 μήνες μέχρι τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος. Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί».

Το ΔΝΤ πιστεύει πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της

Σχολίασε τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά και ότι η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό, ανέφερε «πως το ΔΝΤ πιστεύει πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της».

Επιμένει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Για τις παρεμβάσεις που ζητά το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, ο κ. Τόμσεν ανέφερε «πως υπάρχουν ελλείμματα στο ασφαλιστικό 10% του ΑΕΠ ετησίως και πως οι τρέχουσες παρεμβάσεις εξοικονομούν μόλις 1% του ΑΕΠ. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα που θα βοηθά τους αδύναμους», τόνισε.

«Στο ΔΝΤ έχουμε κοινή γραμμή για την Ελλάδα»

Μάλιστα διέψευσε τις πληροφορίες πως έστειλε εσωτερικό έγγραφο στην Κριστίν Λαγκάρντ με το οποίο ζητά έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν επικοινωνούμε με εσωτερικά έγγραφα», ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως «εντός του Ταμείου υπάρχει κοινή γραμμή για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα».

Για την δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε, πως μια ομάδα του ΔΝΤ θα μεταβεί σύντομα στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Το άρθρο «Βόμβα» από Τόμσεν! «Πλεονάσματα 1,5% ή αποχωρούμε από το Ελληνικό πρόγραμμα» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα