«Βομβαρδίστε και παιδιά» (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)

Καθώς το 2013 εκπνέει, η κατάσταση στη Συρία κάθε άλλο παρά εκτονώνεται. Η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος –που ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία κατά του προέδρου αλ Άσαντ και εμπνεύστηκε από την Αραβική Άνοιξη– έχει μετατραπεί σε έναν αδυσώπητο εμφύλιο που συνεχίζεται αμείωτος, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με σιγουριά εάν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τον νέο χρόνο ή εάν θα επιδεινωθεί περαιτέρω με ακόμα πιο τραγικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή, οι θηριωδίες αποτελούν καθημερινότητα στη χώρα. Εκτός από τις

σφοδρές μάχες για τον έλεγχο περιοχών, τις σφαγές που έχουν συντελεστεί κατά ολόκληρων οικογενειών, τα χημικά όπλα που (αποδεδειγμένα) έχουν ριφθεί και τις παράπλευρες απώλειες (21 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος στη Συρία, η οποία είναι με διαφορά η πιο επικίνδυνη χώρα για τους επαγγελματίες του Τύπου), στην τραγική πραγματικότητα προστίθεται και ο –απροκάλυπτος– βομβαρδισμός κατά των άμαχων πολιτών.

Μόνο την περασμένη Δευτέρα, 28 παιδιά βρήκαν τον θάνατο από αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ελικόπτερα της συριακής πολεμικής αεροπορίας έριξαν «βαρέλια-βόμβες» (κύλινδροι γεμάτοι εκρηκτικά ή βαρέλια πετρελαίου) τα οποία έχουν μικρή πιθανότητα να πλήξουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά προκαλούν εκτεταμένες ζημιές. Με τέτοιες ενέργειες αποδεικνύεται ότι το συριακό καθεστώς αδιαφορεί πλήρως για την τύχη του άμαχου πληθυσμού. Είναι σαν να λέει «βομβαρδίστε και παιδιά» – αρκεί το ίδιο να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους μήνες συντελούνται σχεδόν καθημερινά εγκλήματα πολέμου, από αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δολοφονίες αμάχων, οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία, οι ομηρίες και οι ομαδικές εκτελέσεις. Από τον Μάρτιο του 2011, τουλάχιστον 126.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται χωρίς ορατό τέλος και χωρίς λογική. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική. Με μία παγκόσμια πολιτική σκηνή να παρακολουθεί άπραγη –και ουσιαστικά αδιάφορη– την τραγωδία, χιλιάδες παιδιά στη Συρία δεν θα προλάβουν να μεγαλώσουν ή να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα