Βόμβες φωσφόρου Ουκρανία: Νέες καταγγελίες από τον Ζελένσκι

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας, πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε την συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί

η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν παρέσχε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του και το πρακτορείο ειδήσεων δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης χημικών όπλων δήλωσε ότι «ανησυχεί» για αναφορές για χρήση χημικών όπλων στο πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης. Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ήταν δυνατό να εξαχθούν 100% ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα όπλα, με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ να ισχυρίζεται ότι όλο το ρωσικό απόθεμα χημικών όπλων καταστράφηκε το 2017.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Ζελένσκι είπε επίσης στο κοινοβούλιο της Εσθονίας:ότι οι επισκέψεις του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda και των προέδρων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας στο Κίεβο αργότερα σήμερα είναι ένα σημαντικό σύμβολο αλληλεγγύης.ότι απαιτούνται κυρώσεις για να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι πρέπει να βρεθούν όργανα για να αποτραπεί η βίαιη απέλαση από τη Ρωσία ανθρώπων από την Ουκρανία.και ζήτησε να γίνει η Ουκρανία «υποψήφια χώρα» στην ΕΕ.Ουκρανία: Οι αρχές ελέγχουν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη από τους Ρώσους

Υψηλός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ. Συγκεκριμένα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος χρήσης από τη Ρωσία χημικών όπλων κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου. Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

Εμανουέλ Μακρόν: Η Μαριούπολη είναι ίσως ένα σημείο εμμονής

Συνέντευξη στο περιοδικό Le Point έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτή ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει» στην Ουκρανία επειδή «χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του», παρόλο που «συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, «είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Επικεντρώνοντας την επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία». Γι’ αυτό, «δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα». Ο Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε επίσης τις πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Αν δεν συνομιλεί πλέον με κανέναν, τότε δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτή είναι η εμμονή μου μαζί του, του λέω κάθε φορά. Όταν μπαίνεις στον κύκλο της βίας, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σταματήσεις. Ο κίνδυνος είναι να γίνει μη αναστρέψιμη».

Εμανουέλ Μακρόν: Τι είπε για τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν

Από την άλλη ο Εμανουέλ Μακρόν σε άλλη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό A2 δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τις πράξεις που διέπραξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε ότι θα ήθελε να είναι «προσεκτικός με τους όρους». Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μονομερώς έναν βίαιο πόλεμο, ότι είναι αποδεδειγμένα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός και ότι είναι πλέον απαραίτητο να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα