Βόρεια Κορέα: 67 χρόνια από το τέλος του πολέμου

Βόρεια Κορέα: Με έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο, ενδεικτικό του χαρακτήρα και του καθεστώτος του, γιόρτασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν την 67η επέτειο του τέλους του πολέμου της Κορέας. Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, που παραμένει υπό ασφυκτικό κομμουνιστικό καθεστώς, δώρισε στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού του αναμνηστικά πιστόλια εποχής. Ένας-ένας οι αξιωματικοί περνούσαν μπροστά από τον ηγέτη της χώρας και αφού χαιρετούσαν στρατιωτικά παρελάμβαναν το πιστόλι τους.

«Η αξία των υπερασπιστών του Έθνους είναι αθάνατη. Εν μέσω

ενός άγριου πολέμου δημιούργησαν την κληρονομιά το ευγενούς πνεύματος της επανάστασης», τόνισε στη σχετική δήλωσή του ο Ουν. Tα αναμνηστικά πιστόλια που δόθηκαν στους στρατιωτικούς έχουν την ονομασία Paektu Mountain που αντιστοιχεί στο υψηλότερο βουνό της Βορείου Κορέας που φτάνει στα 2.744 μέτρα.

North Korean leader Kim Jong Un hands out commemorative pistols to army officers, as he pushes to muster public support for efforts to contain a potential coronavirus outbreak. https://t.co/A6kZjffHp0 pic.twitter.com/Y53IMccVaP

ABC News (@ABC) July 27, 2020

Ο πόλεμος της Κορέας

Ο Πόλεμος της Κορέας αναφέρεται στην πολεμική σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειτο στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν υπό την κηδεμονία του Δυτικού. Η γραμμή διαίρεσης των δύο περιοχών ήταν ο 38ος παράλληλος της αντίστοιχης Κορεατικής Χερσονήσου. Η κατ’ αρχήν εισβολή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μια ακατάσχετη υποχώρηση των Νοτιο-Κορεατικών και Αμερικανικών στρατευμάτων, για να αναστραφεί η κατάσταση εντελώς μετά από απόβαση των Αμερικανών στον λιμένα της Ίντσον στα μετόπισθεν του 38ου παραλλήλου και προώθησή τους μέχρι τα κινεζικά σύνορα. Στη συνέχεια ακολούθησε ωστόσο μια Κινεζική εισβολή, η οποία απώθησε και πάλι τους Αμερικανούς και τα συμμαχικά τους στρατεύματα υπό την σημαία του ΟΗΕ ξανά στον 38ο παράλληλο.

Η σύρραξη εκείνη τερματίστηκε με συνθήκη, μετά από 3 χρόνια, στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο είχε αρχίσει, χωρίς νικητές, έχοντας καταστεί η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει γνωστός επίσης υπό τον τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ αλλά κι επειδή κατέληξε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις. Αργότερα δημοσιογράφοι θα τον χαρακτηρίσουν σαν «…ένα πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο…».

Δείτε ακόμηΠΟΥ: Ο κορονοϊός είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμοΟι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε «lockdown»Το πανέμορφο νησάκι που “σοκάρει” την επιστήμη – Κανείς ντόπιος δεν κόλλησε κορονοϊό, αν και ήρθαν σε επαφή με κρούσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα