Βορίδης μετανάστες: Οι παράνομοι δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια

Βορίδης μετανάστες: Τη θέση ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια, διατύπωσε σήμερα ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα μέτρα που αποφάσισε και πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως είπε, πρόκειται πλέον για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία. Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν κάποιοι

Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Βεβαίως, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί”, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

“Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι, ακριβώς, ο νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό”, τόνισε και πρόσθεσε στη συνέχεια: “Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό απ’ αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε μεγάλη πίεση από τις ροές και αυτό δημιουργεί διοικητικά ζητήματα και χρειάζεται άμεση ενέργεια και ταχύτητα για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, όπως περιγράφηκε στο υπουργικό συμβούλιο”.

Βορίδης: Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι “χρειάζεται και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται και άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου”, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ‘επί 4,5 χρόνια ενώ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο με το οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω’.

Κληθείς να εξηγήσει τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα, επανέλαβε ότι “οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια” και συμπλήρωσε: “οι πρόσφυγες δικαιούνται. Οι παράνομοι μετανάστες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά (…). Η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα. Αυτό δηλαδή το οποίο βλέπετε. Πάνε σε δομές, υπάρχουν διαμερίσματα, υπάρχει σίτιση, υπάρχει μια στήριξη στον πρόσφυγα που είναι κατατρεγμένος. Στον παράνομο μετανάστη δεν υπάρχουν. Ο παράνομος μετανάστης από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομος θα πρέπει να οδηγηθεί σε κλειστά κέντρα για να προχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του”.

Βορίδης: H μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, εξήγησε στη συνέχεια, είναι να κρίνεται γρήγορα το αν κάποιος είναι μετανάστης ή πρόσφυγας. “Όλοι όσοι έρχονται ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο. Πώς θα ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι; Εκείνο που είπαμε είναι ότι διαμορφώνουμε ένα προφίλ, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό εξετάζεται κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια, απορριπτομένης της αιτήσεως, η οποία μέχρι πρότινος έκανε οκτώ μήνες, εμείς λέμε ότι θα τελειώσει μέσα σε μερικές μέρες.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση”. Και συμπλήρωσε: “Θα επαναπατρίζονται με βάση τη συμφωνίας της ΕΕ, στην Τουρκία. Στη χώρα απ’ όπου ήρθαν. Απορριπτομένης της αιτήσεων λοιπόν, ο παράνομος μετανάστης θα πρέπει να οδηγηθεί σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Αν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή η δεύτερη, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε δύο χρόνια, πλέον θα ολοκληρώνεται το μέγιστο σε εννέα μήνες. Ωστόσο, σε αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρχει δυνατότητα αιτήσεως ακύρωσης. Η αίτηση αυτή δεν θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού”. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν προαναχωρησιακά κέντρα στη χώρα, είπε πως “σήμερα, λόγω ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα κέντρο προαναχωρησιακό”, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν έτσι, άτυπα, τα hot spots.

Keywords
Τυχαία Θέματα