Βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες συνασπίζονται για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την προσπάθεια εκχώρησης της ονομασίας της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας στον Καναδά. Με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη και τη συμπόρευση βουλευτών, υπογράφηκε κείμενο διαμαρτυρίας (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι) που έχει συγκεντρώσει

ήδη 66 υπογραφές με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη. Οι υπογράφοντες ζητούν να μην επικυρωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Καναδά.

Οι βουλευτές αντιδρούν κάθετα στην εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της «φέτας» και των «ελαιών Καλαμάτας» στον Καναδά, που όπως επιμένουν, επιχειρείται μέσω της συμφωνίας CETA όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013. Και διαμαρτύρονται διότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δύο από τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, παγκοσμίου φήμης και ζήτησης. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, οι βουλευτές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν το κείμενο της συμφωνίας αυτής που ζημιώνει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως αναφέρουν.

Ο κ. Τσαυτάρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή έχει διαψεύσει ότι βάσει της συμφωνίας θα έρθουν στην Ευρώπη καναδικά τυριά που θα πωλούνται ως ελληνική φέτα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπει (η συμφωνία) σε κανέναν να γράψει φέτα, αλλά μπορεί να πει ότι είναι τύπου φέτας, ότι μοιάζει με φέτα, like φέτα, ή style φέτας, αλλά δεν μπορεί να το πει φέτα», κάτι που αμφισβητούν οι βουλευτές που διαμαρτύρονται.

Το θέμα θα τεθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κασαπίδης υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα συνηγορεί, χωρίς να αντιδρά, αλλά ούτε έχει ενημερώσει επισήμως το κοινοβούλιο, ούτε κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων εδώ και τρία χρόνια». «Για ένα θέμα που αφορά τους νομούς όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, περί τους 400.000 εργαζόμενους, με ένα κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως γύρω από τη φέτα, όσα γίνονται για την εκχώρηση του ονόματος είναι εγκληματικές ενέργειες, εις βάρος της χώρας», τονίζει ο βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα