Βούλγαροι απατεώνες: Εμφανίζο9νταν ως γιατροί ή αστυνομικοί

Επιχειρούσαν επί δύο μήνες, να υφαρπάξουν από τις τσέπες πολιτών στις Σέρρες, 1.200.000 ευρώ! Τελικά, επειδή πολλοί ήταν οι αποδέκτες των τηλεφωνημάτων, που δεν πάτησαν την… πεπονόφλουδα, «περιορίστηκαν» σε ποσό άνω των 50.000 ευρώ, το οποίο αποτελούσαν μετρητά, κοσμήματα και χρυσές λίρες. Πώς, όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Την απάντηση δίνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας των Σερρών, οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες, στην παρούσα φάση, στη γυναίκα του κυκλώματος από τη Βουλγαρία, που εκτελούσε χρέη «εισπράκτορα»

του κυκλώματος. Εμφανίζονταν, κυρίως οι τρεις συνεργοί της, που αναζητούνται, με «βροχή» τηλεφωνημάτων, στοχεύοντας κυρίως ηλικιωμένους, άλλες φορές σαν αστυνομικοί, άλλες σαν γιατροί-χειρουργοί. Όταν παρίσταναν τους αστυνομικούς «ενημέρωναν» τα θύματα ότι στενό τους συγγενικό πρόσωπο προκάλεσε θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα ανήλικο και απαιτούσαν μεγάλα ποσά «για να λαδωθούν» και να διατάξουν την απελευθέρωσή του.

Όταν «συστήνονταν» σαν γιατροί, πανικοβάλαν τα θύματα ότι δικό τους πρόσωπο έχει τραυματισθεί σοβαρά κι ότι υπάρχει ανάγκη επείγουσας χειρουργικής επέμβασης. Μόνο που για να γίνει, χρειάζονταν χρήματα για την αγορά «αναλώσιμων υλικών»! Τελικά, τη σύλληψη 52χρονης από τη Βουλγαρία, η οποία, οδηγώντας αυτοκίνητο, έπαιρνε τα χρήματα, την οφείλει η Αστυνομία σε μεγάλο βαθμό, σε μια ηλικιωμένη, που έπεσε κι αυτή θύμα των απατεώνων. Ωστόσο, γρήγορα και αφού είχε δώσει 10.000 ευρώ στην 52χρονη, κατάλαβε, ενημέρωσε την αστυνομία κι έδωσε στοιχεία που οδηγήσαν λίγες ώρες αργότερα στη σύλληψή της.

Τα χρήματα στο πατάκι

Οι αστυνομικοί βρήκαν τα 10.000 ευρώ κάτω από το πατάκι της θέσης του οδηγού του αυτοκινήτου και μάλιστα βιντεοσκόπησαν τη σκηνή της έρευνας για να τη δουν όλοι και να γνωρίζουν τις μεθόδους που μετέρχονται τα κυκλώματα της απάτης. «Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία», πληροφορεί η Αστυνομία «κατάφεραν να εξαπατήσουν το τελευταίο δίμηνο ακόμη 4 ηλικιωμένους, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά, το χρηματικό ποσό των 21.550 ευρώ, καθώς και κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας 18.850 ευρώ.

Άλλοι 46 ηλικιωμένοι ξέφυγαν

Με τον ίδιο τρόπο, επιχείρησαν να εξαπατήσουν άλλους 46 ηλικιωμένους, ζητώντας χρήματα και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 1.200.000 ευρώ.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για μία ακόμη φορά, με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

• Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα