Ξεκινά την 1η Νοεμβρίου η δεκαήμερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος

Ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει 10 ημέρες και στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ έστειλε στα μέλη της εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2015, υπενθυμίζοντας τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10

ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ’ ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Κυριακή, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).
Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ εύχεται καλές δουλειές σε όλους τους εμπόρους με πολλές και «έξυπνες» χειμερινές αγορές από τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στα ΜΜΕ:
«…Η ΕΣΕΕ παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές που επιχειρούν να φέρουν τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου σε προσφορές, εκπτώσεις και Κυριακές, που για πολλοστή φορά θα κάνουν «άνω-κάτω» την αγορά χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ Νο 1 σημαίνει εκπτώσεις όλο τον χρόνο, προσφορές χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση και συγκεκριμένη διάρκεια, και βεβαίως την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Επιπλέον η εργαλειοθήκη ΟΑΣΑ Νο 2 επιφέρει αλλαγές στο κώδικα τροφίμων και ποτών, περιορίζει τη διακίνηση χύμα αλκοολούχων ποτών, εφαρμόζει νέο πλαίσιο συνεργασίας εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων καυσίμων, αυξάνει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 7 στις 11 ημέρες, διευρύνει τον ορισμό του φούρνου με τη πώληση του ψωμιού παντού και τέλος ιδρύει φαρμακεία με μετόχους μη φαρμακοποιούς. Οι περισσότερες από τις παραπάνω αλλαγές στην αγορά είναι απαιτήσεις των δανειστών που δεν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου και προβλέπονται στον Ν.4336/2015 που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο για άμεση εφαρμογή στο 3ο μνημόνιο. Σε ότι αφορά τη λειτουργία της Κυριακής, οι ελπίδες μας επαφίονται στην αναμενόμενη τελική απόφαση του ΣτΕ, όπου έχουμε προσφύγει και προσωρινά δικαιωθεί, ώστε να παραμείνει οριστικά το καθεστώς των 7 Κυριακών που ισχύει ήδη, συν όσες αποφασίζουν οι Αντιπεριφερειάρχες για κάλυψη τοπικών και εποχιακών αναγκών. Τέλος πιστεύουμε ότι με τις παρεμβάσεις μας, οι ΚΥΑ που αναμένεται να υπογραφούν από τη Κυβέρνηση, θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ελευθερία των αποφάσεων των τοπικών εμπορικών συλλόγων και κυρίως τη δυνατότητα «αυτορρύθμισης» της κάθε αγοράς…»

Keywords
Τυχαία Θέματα